Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2022 ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» φέτος είναι στις 12 του μήνα! Από πού πήρε το όνομά της;

Η γεμάτη πανσέληνος θα κορυφωθεί στη χώρα μας στις 4:35 π.μ. την 12η Αυγούστου και θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να απολαύσουμε το εντυπωσιακό φεγγάρι, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» κι έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι μύθοι από διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, καθώς επίσης και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Φυσικά, στατιστικές μελέτες που έγιναν επανειλημμένα κι έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Ένας ακόμα μύθος είναι ακόμα ότι την ημέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα. Ένας άλλος μύθος σχετίζεται με τον χρωματισμό της πανσελήνου, που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε». Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες, πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Η φράση «Μπλε Σελήνη» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ’ ένα μήνα, με τη δεύτερη να ονομάζεται «Μπλε». Ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Συνολικά, στα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα.