Ικανοποίησε την ψυχή σου, όχι την κοινωνία – δανείστηκα αυτόν τον τίτλο από ένα απόσπασμα που είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μου έκανε πραγματικά εντύπωση. Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μόνο η φιλοδοξία της ζωής μου – να ικανοποιήσω την ψυχή μου, αλλά είναι επίσης ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι και υγιείς στη ζωή τους. Ζουν από έξω προς τα μέσα, όχι από μέσα προς τα έξω. Ικανοποιούν την κοινωνία, αλλά δεν ικανοποιούν την ψυχή τους.

Η ικανοποίηση της κοινωνίας είναι εξαντλητική

Κάθε μέρα σε σέρνουν από δω κι από κει. Υπάρχει πάντα μια άλλη προσδοκία να ανταποκριθείς. Πώς πρέπει να μιλάς, τι να φοράς, τι δουλειά να κάνεις, τι να πιστεύεις, πώς να σκέφτεσαι, πού να πας, ποιον να παντρευτείς, πόσα χρήματα πρέπει να βγάλεις, τι αυτοκίνητο να οδηγήσεις, τι κατεύθυνση πρέπει να πάρεις. Υπάρχουν τόσες προσδοκίες όσες και οι άνθρωποι, και αν συνεχίσεις να κοιτάς εκεί έξω προσπαθώντας να τους συγκεντρώσεις όλους και να τους ικανοποιήσεις όλους, θα σπάσεις σε κομμάτια. Είναι υπερβολικό. Και στην πραγματικότητα δεν σε βοηθά να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ή ικανοποιητική ζωή. Είναι απλώς εξουθενωτικό και συνήθως προκαλεί δυσαρέσκεια και τύψεις.

Το να ικανοποιείς την ψυχή σου δίνει ενέργεια

Από την άλλη πλευρά, αν κοιτάξεις μέσα σου και αναρωτηθείς: «Τι θέλω;» θα ξυπνήσεις την ενέργεια μέσα σου. Θα μπορούσες ακόμη και να βιώσεις ενθουσιασμό με την προοπτική να ζήσεις τη ζωή σου, όπως θέλεις να τη ζήσεις. Φαντάσου να μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαντάσου να έχεις την αυτοπεποίθηση να σταθείς απέναντι στους γονείς σου και να πεις «όχι», φαντάσου ότι μπορείς να απορρίψεις αυτήν την κοινωνική εκδήλωση στην οποία δεν θέλεις να πας. Φαντάσου να βάζεις πρώτα τη δική σου ψυχή, σε κάθε περίσταση.

Φυσικά, αν αυτή είναι η πρώτη φορά που ικανοποιείς την ψυχή σου, η σκέψη να κάνεις αυτά τα πράγματα μπορεί να σε τρομοκρατήσει. Μπορεί να γεμίζεις φόβο, ενοχές και ντροπή. Μπορεί να προκύψει η σκέψη: «Μπορώ ΑΛΛΙΩΣ να το κάνω αυτό; Μπορώ πραγματικά να βάλω τον εαυτό μου πρώτο; Μπορώ να πάω κόντρα στο πρέπει;». Η απάντηση είναι ναι. Αν θέλεις, μπορείς. Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σου είσαι εσύ.

Ένα «όχι» ως απάντηση 

Ξεκινά με το να διακρίνεις τι δεν είναι για σένα. Κάποιος μπορεί να σε συμβουλέψει να είσαι στο TikTok για την επιχείρησή σου. Αν η ψυχή σου είπε «όχι, αυτό δεν είναι για μένα». Λοιπόν, μη το κάνεις. Αν οι γονείς σου θέλουν να κάνεις ένα μεγάλο γάμο και η ψυχή σου είπε «όχι ευχαριστώ». Λοιπόν, μη το κάνεις. Μερικοί άνθρωποι σε προσκαλούν σε πάρτι και δεν θέλεις να πας, οπότε λες «ευχαριστώ, αλλά όχι ευχαριστώ».

Καθώς ωριμάζεις, συνειδητοποιείς ότι αυτά δεν είναι ταραγμένα, αντιδραστικά «όχι». Δεν θα δικαιολογείς τον εαυτό σου και δεν θα εξηγείς γιατί δεν πηγαίνεις προς την κατεύθυνση που συμβουλεύουν άλλοι. Όταν γνωρίζεις αληθινά τη δική σου ψυχή, το να λες όχι σε ό,τι δεν είναι για σένα, είναι ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, ανταπόκριση και ευθύτητα. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείτε ή να κατευνάζετε. Απλώς λες όχι.

Δεν είναι εύκολο! Πρέπει να εξακολουθείς να εργάζεσαι σε αυτό σε πολλούς τομείς της ζωής σου! Το να ευχαριστείς 

τους άλλους και να ικανοποιείς τις προσδοκίες τους είναι ένα βαθιά ριζωμένο μοτίβο για εμάς που είναι δύσκολο να σπάσει. Αλλά μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό, κάθε μέρα.

Ο μόνος λόγος που το «όχι» σου μπορεί να είναι ταραγμένο ή νευρικό είναι επειδή δεν το έχεις εξασκήσει πολύ. Είναι καινούργιο και είναι τρομακτικό. Μερικές φορές έχεις περάσει τόσο καιρό λέγοντας «ναι» σε πράγματα που δεν ευθυγραμμίζονται με την ψυχή σου, που το τελικό «όχι» ξεσπά από μέσα σου σαν ένα ηφαίστειο που περίμενε να εκραγεί. Αυτό είναι εντάξει. Έχουμε βρεθεί πολλοί σε αυτή την κατάσταση. Μην κρίνεις τον εαυτό σου. Είναι μια διαδικασία. Ξεκίνησε να λες όχι σε μικρά πράγματα που δεν ταιριάζουν με την ψυχή σου και σύντομα θα χτίσεις αυτοπεποίθηση.

Ένα «ναι» από την καρδιά

Και τώρα, πρέπει επίσης να αρχίσουμε να λέμε ναι σε αυτό που ευχαριστεί την ψυχή μας. Και ακόμη και αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό. Μπορείς πραγματικά να ταξιδέψεις; Μπορείς πραγματικά να φορέσεις αυτό το φόρεμα ή να κουρευτείς; Μπορείς πραγματικά να βγεις ραντεβού με αυτό το άτομο; Ή να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα ή να πάρεις αυτή τη δουλειά; Και πάλι, αν δεν έχεις εξασκηθεί να ακολουθείς την ψυχή σου, θα υπάρξουν νεύρα και αβεβαιότητα. Είναι καινούργιο, αυτό είναι όλο. Αλλά μόλις αρχίσεις να λες «ναι» στην ψυχή σου, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Η εσωτερική σου γνώση, η σοφία, η καθοδήγηση και η διαίσθησή σου θα δυναμώσουν. Η εμπιστοσύνη και η πληρότητά  στον εαυτό σου θα γίνονται όλο και πιο σταθερές. Αλλά όπως κάθε δεξιότητα στη ζωή, πρέπει να την εξασκήσεις. Ξεκίνα, λοιπόν, να λες ναι σήμερα στους ψιθύρους της ψυχής σου.

Δεν είσαι κακός άνθρωπος επειδή ακολουθείς τη δική σου ψυχή

Όταν ακολουθείς την ψυχή σου και κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι φίλοι, η οικογένεια, οι συνάδελφοι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ευρύτερη κοινωνία, οι πολιτιστικές πρακτικές κ.λπ., μπορεί να μη πηγαίνει πάντα καλά! Μπορεί να σε δυσκολέψει. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται ευγενικά. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή υπάρχει μια έμφυτη, ζωώδης επιθυμία μέσα μας να παραμείνουμε ως μέλη μιας ομάδας, να ακολουθήσουμε το πλήθος. Αυτό είναι θέμα επιβίωσης. Η ζέβρα που ξεφεύγει από το κοπάδι είναι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο να φαγωθεί.

Αλλά δεν είσαι ζέβρα. Είσαι ένας ισχυρός άνθρωπος με προηγμένη συνείδηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πέσεις ποτέ ή δεν θα πληγωθείς αν ξεφύγεις από το κοπάδι; Όχι. Δυστυχώς η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα τα καταφέρεις γιατί όταν ακολουθείς την ψυχή σου, ξεκλειδώνεις επίπεδα έμφυτης ανθεκτικότητας, θάρρους, σοφίας και ευρηματικότητας που δεν ήξερες ότι είχες.

Όταν αρχίζεις να ικανοποιείς την ψυχή σου αντί να ικανοποιείς την κοινωνία, οι άνθρωποι μπορεί να το κρίνουν. Μπορεί να αμφισβητούν, να γελούν και να κουτσομπολεύουν. Κι αυτό γιατί δεν καταλαβαίνουν. Δεν ξέρουν πώς είναι να είσαι εσύ. Μόνο εσύ το ξέρεις. Δεν μπορούν να νιώσουν αυτό που νιώθει η καρδιά σου, τι βλέπει το μυαλό σου και τι σας λέει η διαίσθησή σου. Μόνο εσύ τα ξέρεις αυτά. Λοιπόν, πώς μπορούν πραγματικά να κρίνουν αυτό που δεν μπορούν να δουν, να γνωρίσουν ή να βιώσουν; Κρίνουν μόνο από τις δικές τους περιορισμένες αντιλήψεις. Δεν ξέρουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτό που βλέπεις και νιώθεις μέσα σου. Και αυτό είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία.

Είσαι διατεθειμένος να περπατήσεις μόνος; Καθώς περπατάς το μονοπάτι της ψυχής σου και απομακρύνεσαι από το μονοπάτι της κοινωνίας, μπορεί να ανακαλύψεις ότι είσαι ο μόνος σε αυτόν τον δρόμο. Αλλά πίστεψέ με, υπάρχουν και άλλοι. Και θα σε βρουν. Αλλά για να συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να περιπλανηθείς μόνος σου για λίγο. Ποτέ δεν υπάρχει πλήθος στην πρώτη άκρη. Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν τρομακτικό – εν μέρει για τους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη παραπάνω. Αλλά να θυμάσαι, δεν είστε ένα ζώο αγέλης που το κυνηγούν αρπακτικά, είσαι ένα προχωρημένο ον που πηγαίνει σε ένα ταξίδι συνειδητής εξέλιξης. Για εκείνες τις στιγμές που περιπλανιέσαι μόνος, μπορείς να μάθεις να το απολαμβάνεις – το ξέρω! Και όταν οι άνθρωποι μπουν στη ζωή σου, θα επιλέξεις αυτούς που ευθυγραμμίζονται μαζί σου, θα επιλέξεις την ποιότητα από την ποσότητα και θα χτίσεις τη φυλή της ψυχής σου.

Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είσαι μόνος

Όταν περπατάς στο μονοπάτι της ψυχής σου, μοιάζει σαν να είσαι μόνος από την άποψη του φυσικού κόσμου γιατί ξεχωρίζεις, βαδίζεις σε διαφορετικό μονοπάτι από την κυρίαρχη κοινωνία και δεν κάνεις παρέα με το πλήθος. Αλλά μέσα σου, δεν νιώθεις καθόλου μόνος. Όταν συνδέεσαι με αυτό που πραγματικά είσαι, δεν υπάρχει μοναξιά. Στην πραγματικότητα, γίνεται το αντίθετο. Μπορείς να βιώσεις πώς είναι να είσαι συνδεδεμένος με το σύνολο. Από εδώ, νιώθεις τόσο ολοκληρωμένος. Μπορείς να απολαύσεις άλλους ανθρώπους, αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες, αλλά δεν τους χρειάζεσαι. Δεν αισθάνεσαι παγιδευμένος από αυτούς. Δεν νιώθεις μοναξιά χωρίς αυτούς. Δεν ενδιαφέρεσαι για το τι περιμένουν από εσένα, επειδή είσαι τόσο βασισμένος στη δική σου αλήθεια. Περπάτησε το μονοπάτι και δες τι θα συμβεί.

Πολλοί θα το διαβάσουν αυτό και θα πουν ‘για τι μιλάει;’!! Όλο αυτό το «ουου ουου», ψυχή, αλήθεια, ενότητα, μπλα, μπλα, μπλα… και αυτό είναι μια χαρά. Αυτό το μήνυμα δεν είναι για όλους. Αν αυτές οι λέξεις είναι για εσένα, θα το νιώσεις στην ψυχή σου. Αν ξέρεις ότι υπάρχει κάτι μέσα σου που θέλει να γεννηθεί και να εκφραστεί, αν ξέρεις ότι το να ενταχθείς στην κοινωνία δεν σε κάνει ευτυχισμένο, τότε σου εύχομαι το κουράγιο να βγεις από την πεπατημένη.

«Η κανονικότητα είναι ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος: Είναι άνετο να περπατάς, αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια σε αυτόν». Βίνσεντ Βαν Γκογκ