Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

 

Μέλι, λάδι και ελιά είναι μόνο τρία από τα προϊόντα που παράγει η Χαλκιδική και έχουν αγαπηθεί από το πανελλήνιο και όχι μόνο. Τα ίδια, και μια σειρά άλλων τοπικών αγαθών εξάγονται στο εξωτερικό με μεγάλη ζήτηση. Οι τοπικοί παραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε τρεις εκθέσεις προβολής που οργανώνει κάθε καλοκαίρι το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στην Ιερισσό, τα Νέα Μουδανιά και τον Πολύγυρο.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες ώστε τα τοπικά προϊόντα να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι του καταναλωτή. Οι δράσεις προβολής πραγματοποιούνται συντονισμένα και μεθοδικά από τους παραγωγούς, με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, της αντιπεριφέρειας και των δήμων. Αξίζει να γνωρίσουμε κάποια στοιχεία των προϊόντων που περιλαμβάνουν και σιτηρά, τυροκομικά, κρασιά, και βότανα.

Μέλι: Η Χαλκιδική σύμφωνα με τα στοιχεία παράγει σχεδόν 2000 τόνους ετησίως με το ποσοστό των μελισσοκόμων να αγγίζει το 30 τοις εκατό του συνόλου της χώρας. Οι γεύσεις του μελιού που παράγεται σε κάθε γωνιά είναι απαράμιλλες. Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί μέλι απευθείας από κάποιον παραγωγό, στη Σιθωνία, την Κασσάνδρα, την Αρναία. Το προϊόν βρίσκεται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, ενώ υπάρχουν καταστήματα  των μελισσοκομικών συνεταιρισμών και εκτός Χαλκιδικής.

Ελιά: Πολύ πριν εμφανιστεί στην υπερπαραγωγή του Hollywood «Ο Λύκος της Γουόλστριτ», οι περισσότεροι από εμάς είχαμε γευτεί την πράσινη ελιά Χαλκιδικής. Το προϊόν που έχει τη δική του… χρηματιστηριακή αξία κατά το φθινόπωρο, περίοδο συγκομιδής του. Οι παραγωγοί ελιάς είναι εκατοντάδες στο νομό και το προϊόν ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τυποποιημένο αλλά και χύμα για να καλύψει ανάγκες άλλων αγορών. Μαζί με την ελιά, στο νομό ξεχωρίζει και το παρθένο ελιαόλαδο που παράγεται από διάφορες ποικιλίες. Τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε επίσης και δύο διεθνείς επιτυχίες το «ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» και το «ΠΟΠ Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής».

Τσίπουρο και ούζο: Εξασφαλίζουν την καλύτερη παραγωγή οι τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων που υπάρχουν σε περιοχές όπως η Νέα Φώκαια Κασσάνδρας.

Κρασί: Πρόσφατα οι δήμοι που έχουν οινοπαραγωγούς άρχισαν να στρέφουν το μάρκετινγκ της τουριστικής προβολής στα οινοποιία. Οι χώροι αυτοί ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες που γνωρίζουν άλλο ένα ιδιαίτερο προϊόν της Χαλκιδικής. Στην άριστη ποιότητα συμβάλλουν οι κλιματολογικές συνθήκες και οι παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής.

Κοντά στα παραπάνω, προστίθενται τα άριστα τυροκομικά, τα βότανα του Χολομώντα αλλά και το ρόδι των Ζερβοχωρίων.

 

Έρχεται το Κριτσίνι Χαλκιδικής

Η προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων είναι διαρκής και αδιάκοπη. Η συνεργασία των φορέων οδήγησε πολλά προϊόντα σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ καθώς προηγήθηκε η άμεση σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν, τη θάλασσα και το θείο δώρο του νομού, το φυσικό του περιβάλλον.

Τώρα, έρχεται στο προσκήνιο μια νέα πρωτοβουλία που, όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, περιλαμβάνει τρεις παραγωγές της Χαλκιδικής. Τα σιτηρά, το ελαιόλαδο και την πράσινη ελιά. Τα παραπάνω θα δώσουν το ¨κριτσίνι Χαλκιδικής¨, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. «Θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα σιτηρά μας, προσθέτοντας τις ήδη γνωστές και αγαπημένες γεύσεις της Ελιάς Χαλκιδικής και του Ελαιόλαδου», τόνισε ο κ. Κουφίδης.

Κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Χαλκιδική να φύγει από τα στερεότυπα προβολής ενός τουριστικού προορισμού, με μόνο στόχο την εκμετάλλευση του δίπολου ήλιος-θάλασσα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, δηλώνει σχετικά: «η Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο, σύλλογοι εμπορικοί και πολιτιστικοί, ομάδες παραγωγών και μεταποιητών, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην ανάδειξη και άλλων μορφών τουρισμού όπως τον θρησκευτικό, τον πολιτιστικό-αρχαιολογικό, τον περιπατητικό και κυρίως τον γαστρονομικό. Μέσω των γαστρονομικών φεστιβάλ αλλά και φεστιβάλ προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων ντόπιας προέλευσης αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πλούτο και την ποιότητα των προϊόντων της Χαλκιδικιώτικης γης, δίνοντας την δυνατότητα γευσιγνωσίας των υπέροχων εδεσμάτων και προϊόντων στους χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους κατοίκους ευελπιστώντας στο “άνοιγμα” της αγοράς του τουρισμού και σ’ αυτό το κομμάτι των Ευρωπαίων και όχι μόνο τουριστών. Το αν θα το πετύχουμε θα φανεί τα επόμενα χρόνια όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Προς το παρόν παλεύουμε για το καλύτερο με την Περιφερειακή Ενότητα στο πλευρό όλων αυτών που αγωνίζονται να ανεβάσουν την Χαλκιδική μας ψηλά».

 

Προσπάθειες να μπουν τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία

Σοβαρές και συντονισμένες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν τα ελληνικά ξενοδοχεία στη Χαλκιδική ώστε να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα του νομού. Ωστόσο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός που πηγάζει από το υψηλό κόστος μεταποίησης. «Οι μεταποιητές τρέχουν για να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στα στάνταρτ της διασύνδεσης του Ξενοδοχειακού Κλάδου με τον Πρωτογενή Τομέα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γ. Κουφίδης, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα μπουν στα ξενοδοχεία τα προϊόντα της γης όπου δραστηριοποιούνται.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και Πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στη σύνδεση τουρισμού και γαστρονομίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία, τόνισε: Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε την προσπάθεια».

ο τουρισμός και η γαστρονομία είναι αλληλένδετες, ενώ φαίνεται ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να παραχθεί έργο με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το ΙΤΕΠ έδειξε ότι:

-Το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων. Το 36% από παραγωγούς εντός του νομού και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα

-Το 97% των κρασιών που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία είναι ελληνικά

-250 ξενοδοχεία έχουν πιστοποιηθεί στη δράση του ΞΕΕ «Ελληνικό Πρωινό».