Πέθανε η φάλαινα Μπελούγκα λίγες ώρες μετά τη διάσωσή της από τα νερά του Σηκουάνα.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες προσπαθειών, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

Ωστόσο, η υγεία της ήταν πολύ επιβαρυμένη και οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να της κάνουν ευθανασία.

«Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης για τη Μπελούγκα, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κήτους», έγραψε στο Twitter ο νομάρχης του τμήματος του Καλβάδος.

Η φάλαινα, που εντοπίστηκε τη 2η Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, ήταν «ασυνήθιστη», και οι ειδικοί γνώριζαν πως ενήχε κινδύνους για την Μπελούγκα, καθώς ήταν ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια φάλαινα μπελούγκα είχε εντοπιστεί στον ποταμό Τάμεση, κοντά στο Γκρέιβσεντ της Αγγλίας. Κατάφερε, όμως, να επιστρέψει στη θάλασσα, ύστερα από τρεις μήνες, σύμφωνα το BBC.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, μια βαριά άρρωστη όρκα είχε χωριστεί από το κοπάδι της και κολύμπησε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Σηκουάνα. Οι προσπάθειες που έγιναν για να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα απέτυχαν και η φάλαινα πέθανε από φυσικά αίτια.

Έναν μήνα αργότερα, είχε εντοπιστεί επίσης στον Σηκουάνα μια ρυγχοφάλαινα μήκους 10 μέτρων.

Πηγή: cnn.gr