Στο Porto Cesareo της Νότιας Ιταλίας, ο θαλασσινός αέρας πωλείται σε βάζα.

Η ιδέα προήλθε από έναν φοιτητή πανεπιστημίου, ο οποίος, ακολουθώντας τα βήματα των Ναπολιτάνων του Spaccanapoli πριν από μερικά χρόνια και δουλεύοντας πάνω στην εικόνα και τη συσκευασία, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μικρό, διαφορετικό, φθηνό και πρωτότυπο σουβενίρ.

«Η ιδέα», λέει ο δημιουργός Antonio D’Elia, «είναι εμπνευσμένη από μια αμερικανική επιχείρηση που πριν μερικά χρόνια πακετάριζε τον αέρα μεγάλων αμερικανικών πόλεων σε μεταλλικά κουτιά».

«Στην πραγματικότητα βάζουν αέρα μέσα, περιγράφοντας την προέλευσή του. Επανάφερα την ιδέα σε μια προφανώς ειρωνική εκδοχή. Ήθελα να φτιάξω ένα μικρό αναμνηστικό που θα ήταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα και θα έφερνε χαμόγελα», εξηγεί στη La Repubblica.

Ήταν ένα κόλπο που είχε ήδη γνωρίσει επιτυχία στο Spaccanapoli, εν μέσω περιέργειας, χλευασμού και διχασμένων απόψεων για την πραγματικότητα, με τον αέρα της Νάπολης σε μπουκάλι.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η ιδέα εμπλουτίστηκε, καθώς υπάρχουν τρεις τύποι αέρα που πωλούνται για λίγα ευρώ και αντιστοιχούν σε συμβολικές τοποθεσίες της ακτογραμμής του Porto Cesareo.

Ο πρώτος τύπος αέρα είναι το «nanzi la turre», δηλαδή μπροστά από τον πύργο, το γραφικό σημείο του πύργου του San Tommaso στο Torre Lapillo, ο δεύτερος τύπος ονομάζεται «la sapunara» από το όνομα του ιστορικού κολπίσκου του Torre Lapillo και ο τρίτος τύπος αέρα είναι το «ientu ti tramuntana», δηλαδή ο άνεμος τραμουντάνα, που κάνει το Ιόνιο ήρεμο και κρυστάλλινο.

Τα βάζα πωλούνται σε συγκεκριμένα μπαρ του παραθαλάσσιου θέρετρου για λίγα ευρώ και οι τουρίστες τα αγοράζουν με ευκολία, λαμβάνοντας υπόψη τη μέτρια τιμή, οπότε αντί για μία καρτ ποστάλ, επιλέγουν να πάρουν από τις διακοπές τους ένα κομμάτι φαντασίας.

Αλλά τι έχουν πραγματικά μέσα;

Ο Antonio, ο δημιουργός, ξεσπά σε γέλια και λέει: «Κάθε βάζο, αφού συσκευαστεί, λαμβάνει το δικό του ειδικό άρωμα, μια μέθοδος που παραμένει άκρως απόρρητη όπως στις μεγάλες εταιρείες».

Πηγή: lifo