…οσφραίνεται ευωδία, όμοια με μύρο, η οποία γινόταν εντονότερη πλησιάζοντας στην περιοχή του Ιερού του Ναού, στην νότια πλευρά, όπου αναβλύζει και το αγίασμα.

Η εν λόγω μαρτυρία εργαζόμενου είναι πρόσφατη, όταν τον Μάρτιο του 2022 έγινε λόγος για θαύμα κατά την εκτέλεση εργασιών του έργου “Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγίας”.

Η Μεγάλη Παναγία, κοινότητα πλέον του δήμου Αριστοτέλη, ως οικισμός, υπήρχε από τα βυζαντινά χρόνια με το όνομα Ρεβενίκια. Ωστόσο το χωριό μετονομάστηκε σε Μ. Παναγία από το όραμα της γιαγιάς που υπέδειξε στους συγχωριανούς της το σημείο όπου ήταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα.

Το Μεγάλο Προσκύνημα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές, βρίσκεται 1,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Μεγάλη Παναγία, σε καταπράσινη τοποθεσία, όπου παλαιότερα υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο. Έχει φροντισμένο προαύλιο, κελιά, βοηθητικούς χώρους, θολωτές στοές. Το έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα κυριαρχεί.

Κτίστηκε το 1863 και ξανακτίστηκε μετά το σεισμό του 1932. Αξίζει κανείς να δει το καθολικό, με ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται του 1870 και η παράδοση λέει ότι το έφτιαξαν δυο τεχνίτες στη Βουλγαρία όπου το δούλευαν για επτά ολόκληρα χρόνια. Οι ίδιοι πιστεύεται πως έφτιαξαν και τον δεσποτικό θρόνο. Η αρχική, θαυματουργή όπως τη θεωρούσαν, εικόνα της Παναγίας, κατά την παράδοση βρέθηκε στο σημείο αυτό μετά από όραμα που είχε μια γερόντισσα, η Γερακίνα, το 1860. Από αυτό το γεγονός, άλλωστε, η πρώην κοινότητα Ρεβενικίων πήρε το όνομα Μεγάλη Παναγία. Η εικόνα έχει κλαπεί από το 1978 και δεν ξαναβρέθηκε.

…έσπευσαν στο σημείο και διαπίστωσαν και οι δύο αυτοί άνθρωποι την διάχυτη ευωδία στην θέση αυτή, εξωτερικά του Ναού…

Έξω από τον περίβολο του Προσκυνήματος και κάτω από τον ναό βρίσκεται ο χώρος του Αγιάσματος της Παναγίας με τρεχούμενο δροσερό νερό.