Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Σε ένα καλύτερο αριθμό συμμετεχόντων γιατρών ιδιωτικού τομέα προσβλέπει ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, εάν δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, καθώς στην εν λόγω πλατφόρμα έχουν εγγραφεί τέσσερις ιδιώτες γιατροί από το σύνολο των 20 που υπάρχουν στο νομό (παθολόγοι-γενικοί γιατροί). Στο σύστημα εντάσσονται και οι γιατροί του ΕΣΥ, δηλαδή από τα Κέντρα Υγείας, στην περίπτωση της Χαλκιδικής.

Η γεωγραφική κατανομή των ιδιωτών γιατρών που εγγράφτηκαν στο σύστημα αφήνει ακάλυπτες τις δύο χερσονήσους της Χαλκιδικής. Οι τρεις ιδιώτες βρίσκονται στον Πολύγυρο και ο ένας στην ορεινή Αρναία. Έτσι, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και ο δήμος Ν. Προποντίδας θα καλυφθούν από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας Καλλικράτειας, Ν. Μουδανιών, Κασσανδρείας, και Αγίου Νικολάου.

«Το σύστημα δεν είχε την ανταπόκριση που θα ήθελε το Υπουργείο Υγείας. Οι όροι της οικονομικής αποζημίωσης για τον γιατρό είναι αρκετά καλοί αυτή τη φορά, όχι όμως τόσο καλοί ώστε να αφήσει κάποιος συνάδελφος το ΕΣΥ και να μείνει στον ιδιωτικό τομέα. Οι 200 ασθενείς που «χρεώνεται» ο γιατρός θα τον αναγκάζουν να αφιερώνει 15 λεπτά κατά μέσο όρο σε κάθε ασφαλισμένο και να κάνει ό,τι προλαβαίνει υπό την πίεση του χρόνου», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

Ο ΙΣΧ ήδη είχε προειδοποιήσει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι το σκέλος της ποιότητας παροχής υπηρεσιών του συστήματος «αποτελεί άλλη μια προσπάθεια περιπτεροποίησης της ιατρικής υπηρεσίας». Όπως εξηγεί ο κ. Πυρπασόπουλος τα ιδιωτικά ιατρεία θα έχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, από τη στιγμή που ο Προσωπικός Γιατρός «διαφημίστηκε» ως παροχή σε 24ωρη βάση    και μάλιστα 7 μέρες την εβδομάδα. «Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους», καταλήγει ο κ. Πυρπασόπουλος.