Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη  «Ελένη» στο Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιώνσήμερα Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, συνεχίζοντας την επιτυχημένη περιοδεία της σε πόλεις και φεστιβάλ της Ελλάδας.

Η Έμιλυ Κολιανδρή κρατά τον ρόλο της Ελένης και ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί.

Η Ελένη γράφτηκε το 412 π.Χ. μετά την πανωλεθρία των Αθηναίων στη Σικελική εκστρατεία και το χαρακτηρίζει ο αντιπολεμικός του χαρακτήρας.
Ο Ευρυπίδης σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της ηρωίδας του, όχι από τα μυθικά χαρακτηριστικά που της έδωσε ο Όμηρος, αλλά από την ποιητική εικόνα του Στησίχορου, όπου ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε για χάρη μίας γυναίκας αλλά χάριν ενός «ειδώλου».

Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος…

Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.

Η τραγωδία:

Η Ελένη στην τραγωδία του Ευριπίδη βρίσκεται από χρόνια στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα, μετά το θάνατο του οποίου ο διάδοχος και γιος του Θεοκλύμενος, επιμένει να την παντρευτεί. Οι συμφορές της λοιπόν, αρχίζουν από τη νίκη της Αφροδίτης, όταν η θεά αυτή για να εξασφαλίσει την εκλογή της από τον Πάρη, υποσχέθηκε ως ανταμοιβή του τον γάμο του με την Ελένη.

Η Ήρα όμως οργισμένη για την ήττα της, δημιουργεί από σύννεφο ένα ομοίωμα (είδωλον) το οποίο θα πάρει μαζί του ο Πάρις, νομίζοντας ότι απάγει την Ελένη. Την Ελένη την έστειλε ο Δίας μέσω του Ερμή στην Αίγυπτο, για να ζήσει στο παλάτι του Πρωτέα, περιμένοντας τον άνδρα της Μενέλαο να επιστρέψει από τον πόλεμο.

Ο Μενέλαος μετά από την άλωση της Τροίας κατέπλευσε στην Αίγυπτο όπου συνάντησε την Ελένη και έμαθε με κατάπληξη ότι η «εν Τροία» Ελένη ήταν φάσμα ψευδές. Η πραγματική του σύζυγος ήταν κρυμμένη στην Αίγυπτο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σε ένα ψέμα.

Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο. Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος
Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου
Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη
Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Πληροφορίες

Φεστιβάλ Θάλασσας 2022
Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
Μουδανιά, Θεσσαλονίκη

ΚΘΒΕ: Αρχαία Τραγωδία-Ελένη του Ευριπίδη
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Εισιτήρια
Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς και ταμεία: 13€
Κανονικό εισιτήριο : 16 €
Φοιτητικό/Ανέργων/ Άνω των 65 / Ομαδικό (10 άτομα): 10 €
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €

Προπώληση
ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt
Νέα Μουδανιά: Πρακτορείο Τύπου Παπαζήση Αντιγόνη: Εθν. Αντιστάσεως 9 (παραπλεύρως της Εθνικής Τράπεζας)