Για μια χρονιά που κυλάει καλά, με ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις ακόμα και για κέρδη που ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτά της τουριστικής σεζόν του 2019, που αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας, κάνουν λόγο εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής.

«Τώρα κυλάει καλά. Οι αρχές του καλοκαιριού δεν ήταν καλές, κυρίως λόγω των βροχών. Φυσικά τώρα τον Αύγουστο, είναι που πηγαίνουν και πολλοί Έλληνες διακοπές. Ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει στενότητα χρημάτων και δεν υπάρχουν οι μεγάλες καταναλώσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, έστω και εν μέσω πανδημίας» εξηγεί ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης camping και camping Χαλκιδικής.

«Είναι λίγο καλύτερα από το 2020 και από το 2021, οι διανυκτερεύσεις. Είναι γεγονός ότι χάσαμε ολόκληρο τον Ιούνιο, λόγω καιρού, και τα camping και τα υπαίθρια καταλύματα είχαν πρόβλημα με το νερό. Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με κρατήσεις μπορεί να δουλέψανε, με αποτέλεσμα να χαθούν αυτοί οι δύο πρώτοι μήνες. Ο Ιούλιος που ξεκίνησε δειλά και άρχισε από τα μέσα, δε νομίζω ότι θα καλύψει αυτά που είχαν σημειωθεί ως κέρδη το 2019. Δε το συζητάμε επίσης για τα οικονομικά μεγέθη που σημειώθηκαν πριν από 3 χρόνια, τα οποία θα φανούν και στο τέλος τι ταμείο θα έχουμε και αυτό πρέπει να το δει σοβαρά η πολιτεία».

Στον αντίποδα, από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι πάνω από το 90%. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η πληρότητα αγγίζει και το 98% ακόμα και το 100% στη Χαλκιδική, μια εικόνα η οποία φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. «Προς το παρόν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι γύρω στο 80% και ευελπιστούμε πως αν είναι καλός ο καιρός, πως και το πρώτο 15ήμερο θα σημειώσουμε πολύ καλά ποσοστά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Πιθανότατα είναι η καλύτερη χρονιά για όλους. Κάποια στιγμή λέγαμε θα κάνουμε το 50% του 2019, πλέον οι περισσότεροι το 2019 το έχουν ξεπεράσει όσον αφορά τα έσοδα. Μαζί με τις προκρατήσεις θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη χρονιά», εξηγεί ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού το 50% είναι κυρίως Σέρβοι και Ρουμάνοι στην πλειονότητα, ενώ ακολουθούν άλλες αγορές όπως είναι η Βουλγαρία, τα Σκόπια, ενώ υπάρχουν Σλοβάκοι, Ούγγροι και Πολωνοί. «Έχουμε μια ιδιαιτερότητα φέτος που δεν υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το 15%, έχουν ξαναέρθει οι γερμανόφωνοι στη Χαλκιδική. Έχουν έρθει Αυστριακοί», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

«Οι Ρουμάνοι φαίνονται λογάκι πιο large. Είναι μια πολύ μυστήρια χρονιά, όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Φυσικά επειδή στη Σιθωνία λόγω της κίνησης που αντιμετωπίζουν σε συνδυασμό με την αύξηση στη τιμή των καυσίμων κάνουν πολλούς τουρίστες που έρχονται οδικώς να μην ξανάρθουν, με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε διπλανούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Κάτι πρέπει να γίνει με τον δρόμο της Σιθωνίας και της Ιερισσού για το Άγιο Όρος. Η Χαλκιδική έχει μείνει πίσω στις υποδομές», σημειώνει ο κ. Δεληδημητρίου.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το εάν το 2022 πρόκειται να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019, όσον αφορά τα camping ο κ. Δεληδημητρίου τονίζει πως «δεν είναι καλύτερη, δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη ότι και να έρθει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου δε μπορεί να γίνει καλύτερη. Οικονομικά δεν ξέρω πώς θα είναι όλες οι επιχειρήσεις, θα το δούμε στο τέλος της σεζόν. Τα camping, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βγάζουν τιμοκατάλογο Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο οι τελευταίοι με τους tour operator. Αυτό δε μπορούσε να αλλάξει και δεν περιμέναμε ότι θα υπάρχει μία τέτοια ακρίβεια. Όλα τα προϊόντα που χρειάζεται για να λειτουργήσει μία τουριστική επιχείρηση έχουν ανέβει».

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ως αγκάθι για τις τουριστικές επιχειρήσεις το ζήτημα των εξόδων που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή στην ενέργεια. «Το ρεύμα είναι πλέον 3 φορές πάνω. Ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε να μας ζητήσει φέτος το καλοκαίρι όλα όσα μας είχε δώσει τις δύο χρονιές της πανδημίας, οπότε έπρεπε να επιστρέψουμε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, έπρεπε να πληρώσουμε τον ΕΦΚΑ που είχε πάρει αναβολή από το 2020 μέχρι τώρα και να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε ανοίξει τα δύο τελευταία χρόνια».

Ακόμα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να συνομολογούν πως φέτος ο τουρισμός έχει αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα στα σούπερ μάρκετ παρά στην εστίαση, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είναι μειωμένες οι οδικές μετακινήσεις εντός Χαλκιδικής, με πολλούς να προτιμούν τις πιο κοντινές διαθέσιμες παραλίες, παρά τις εξορμήσεις σε διπλανούς οικισμούς από όπου διαμένουν.

Τέλος, όσον αφορά τους Έλληνες τουρίστες, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, φέτος έχουν μειωθεί λόγω της τάσης για κρατήσεις την τελευταία στιγμή. «Ενώ πέρυσι είχαμε υπολογίσει 44% με 50% για τον Αύγουστο από Έλληνες, φέτος δεν φτάσαμε ούτε το 30%. Βέβαια έχει να κάνει και με τη διαθεσιμότητα, διότι ο Έλληνας κλείνει την τελευταία στιγμή, ενώ οι προκρατήσεις είχαν γίνει πιο πριν».