‘Αλευρα, κοφινάκι κατσικίσιο Βαλμά, μέλι και ελαιόλαδο Χαλκιδικής αλλά και βότανα και μυρωδικά, όλα τοπικά, χρησιμοποίησε η Πολυγυρινή σεφ Ελπίδα Μορφούλη για τους γευστικούς λουκουμάδες που παρασκεύασε την Κυριακή στις «Μουσικές και Γευστικές διαδρομές Πολυγύρου». Ένα τριήμερο, που αγκάλιασε, όχι μόνο ο κόσμος της πρωτεύουσας αλλά επισκέπτες και κάτοικοι από κάθε γωνία της Χαλκιδικής.

Ο σεφ Γιώργος Παλησίδης από τη Νικήτη και καθηγητής γαστρονομίας, θέλησε να μας δείξει στην πράξη ότι εκτός από τη νοστιμιά της ελιάς, του ελαιόλαδου και της φέτας Χαλκιδικής προσθέτουμε τα αντιοξειδωτικά σε ένα γεύμα και παρουσιάζουμε ακόμη κι ένα λουκουμά ή μια τηγανίτα με μέλι. Όλα αυτά συνδυάζονται με το παραδοσιακό τσίπουρο. «Οι παραγωγοί μας είδαν τα θετικά της γης και το μικροκλίμα για να δημιουργήσουν μοναδικά προϊόντα που μας κάνουν περήφανους και πλέον τα ζητάμε με το ονοματεπώνυμό τους», τονίζει ο ίδιος.

Ο σεφ Γιώργος Μελανδίνος, από τα Βράσταμα, παρουσίασε το ποντιακό περέκ με φέτα Βαλμά και με εναλλακτικές προτάσεις για το πάντρεμα των γεύσεων. «Ο δήμος Πολυγύρου έχει τα πάντα, ελιά, τυρί, λάδι, τσίπουρο κι ένα σωρό πρώτες ύλες, ενώ από τη θάλασσα ως το βουνό έχουμε άπειρα μυρωδικά. Τα παντρέψουμε όλα και με αγάπη βγάζουμε νόστιμες γεύσεις», μας λέει ο νεαρός σεφ.

Κάτι ιδιαίτερο που παρουσίασε στη Σουζάνα Καζάκα ο σεφ Γιώργος Παλησίδης ήταν το «τσιπουρίτο» (κατά το μοχίτο) με μέλι, τσίπουρο και καρπούζι.

Η Ελπίδα Μορφούλη και ο Γιώργος Παλησίδης ετοίμασαν γευστικά πιάτα με κοτόπουλο και λουκάνικο, και τα προσέφεραν απλόχερα στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Βασικά συστατικά και συνοδευτικά όλων των πιάτων ήταν  το τσίπουρο Χαλκιδικής, οι ελιές gaia, μπύρα valtinger, μέλι Χαλκιδικής, βότανα Χολομών.