Λίγες μέρες πριν το φετινό καλοκαίρι ρίξει αυλαία και ύστερα από την εξόρμηση τους στην Πάργα, η ομάδα των “Cleaningans” δεν γινόταν να μην ακολουθήσει μια σειρά από δράσεις σε κάποιο μέρος «της αγαπημένης αλλά και πολύπαθης Χαλκιδικής», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Έτσι, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, μέλη της ομάδας βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Νέο Μαρμαρά και πραγματοποίησαν μια στοχευμένη δράση καθαρισμού στην επαρχιακή οδό Νικήτης-Σάρτης, αριστερά και δεξιά από τον δρόμο, καθώς και δύο ακόμη μικρότερες δράσεις που θα αναλυθούν σε διαφορετικό ρεπορτάζ.

«Η εικόνα ολόκληρου του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, σε κάθε μέτρο του δρόμου αριστερά και δεξιά από αυτόν είναι απελπιστική. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, εκτός από τις πευκοβελόνες που είναι πεσμένες, θα αντικρίσει μαζί τους και χιλιάδες σκουπίδια που οι διερχόμενοι οδηγοί πετούν καθημερινά εδώ και δεκαετίες χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής ευαισθησίας και χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον μακροχρόνια.

Κοιτάζοντας λοιπόν την άκρη του δρόμου και το τραγικό αυτό θέαμα δεν μπορούσαμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έτσι ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα το καθιερωμένο απογευματινό μπάνιο στην θάλασσα πήρε λίγες ώρες παράταση και μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να πάμε σε ένα κομμάτι περίπου 500 μέτρων που είχαμε εντοπίσει τις προηγούμενες μέρες με σκοπό να το καθαρίσουμε και να το αφήσουμε όπως θα έπρεπε να είναι εξ αρχής.

Οχτώ άτομα στο σύνολο, 6 μέλη της ομάδας και 2 ακόμα νέα παιδιά, ο Φίλιππος (που ήταν και πέρσι δίπλα μας) και η Κατερίνα που μόλις έμαθαν ότι θα πάμε για να καθαρίσουμε έσπευσαν να μας βοηθήσουν καταφέραμε όλοι μαζί σε διάστημα μιας ώρας να συγκεντρώσουμε παραπάνω από 800lt σκουπίδια και διάφορα ογκώδη αντικείμενα τα οποία φορτώσαμε στο αυτοκίνητο και τα πετάξαμε σε κοντινούς κάδους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα των “Cleaningans” για την κίνηση που τους ώθησε στην προσπάθεια αυτή.

Αναλυτικά ο απολογισμός της δράσης του στην Χαλκιδική είναι:
▪︎12 σακούλες των 60lt🗑
▪︎1 σακούλα μόνο ανακύκλωση♻️
▪︎3 μπιτόνια, το ένα σχεδόν γεμάτο με λάδι αυτοκινήτου🛢
▪︎1 πατάκι αυτοκινήτου🚘
▪︎1 καζανάκι λαδιού από φορτηγό

Ανάμεσα στα ευρήματα τους ξεχώρισε το πρώτο έυρημα της δράσης που ήταν ένα νόμισμα των 2 ευρώ, αλλά και ένας φορτιστής κινητού ολοκαίνουργιος στο σακουλάκι του ο οποίος δουλεύει κανονικά!

«”Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!”, μια έκφραση που ακούγεται συχνά από πολλούς γι’ αυτό το μοναδικό μέρος, όμως δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πραγματικότητα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια τόσο με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όσο και με την συνδρομή Δήμων και διάφορων ιδιωτών και με συντονισμένες και συνεχείς δράσεις να έρθουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Φροντίστε την χώρα μας, μην πετάτε σκουπίδια στην φύση, κάντε το για εσάς, για τις νέες γενιές, για τα παιδιά σας.

Αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία!», καταλήγει μεταξύ άλλων η ομάδα που άστραψε την Σιθωνία!