Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν για ακόμη μια φορά τον δήμο Σιθωνίας εχθές 24 Αυγούστου 2022 και ιδιαίτερα την δημοτική ενότητα της Τορώνης.

Ο δήμος Σιθωνίας από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους πολίτες του ότι την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 αναμένεται – βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ – να επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, με πιθανές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Ζήσιο ο μηχανισμός του δήμου Σιθωνίας για ακόμη μια φορά έδρασε άμεσα και βρισκόταν σε επιφυλακή σε συνεργασία με το τμήμα της πολιτικής προστασίας του, τους εξωτερικούς του συνεργάτες, αλλά και με τα μηχανήματα έργου του δήμου, τα οποία ήταν επί ποδός για ακόμη μια φορά, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να μην πάρουν ακραίες διαστάσεις.

Ο κ. Ζήσιος μιλώντας στο XalkidikiPolitiki  κάνει λόγο για μια δύσκολη χθεσινή ημέρα, καθώς ο μεγάλος όγκος του νερού που δέχθηκε η δημοτική ενότητα της Τορώνης, δημιούργησε προβλήματα τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στην αγροτική οδοποιία: «Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην παραλία της Συκιάς όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Στον οικισμό της Σάρτης, στην Τορώνη, στο Κριαρίτσι και στο Καλαμίτσι χρειάστηκαν να γίνουν κάποιες αντλήσεις υδάτων. Επίσης εχθές το βράδυ με την άμεση παρέμβαση μας απεγκλωβίσαμε έναν κτηνοτρόφο στην περιοχή της Συκιάς, ο οποίος έμεινε με το οχήμα του σε δύσβατη περιοχή», λέει ο αντιδήμαρχος και συνεχίζει: «Δυστυχώς η αγροτική οδοποιία έχει σχεδόν καταστραφεί. Σε αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται κάποιος χρόνος».

«Σήμερα υπάρχουν μηχανήματα και προσωπικό του δήμου στην Τορώνη, στην παραλία Συκιάς, στο Κριαρίτσι και στη Σάρτη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση», υπογραμμίζει ο κ. Ζήσιος.

Στη Συκιά πάντως από ότι φαίνεται τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς για ακόμη μια φορά προέκυψε ζήτημα με τη γέφυρα της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος μάλιστα κάνει λόγο για ένα “αγκάθι” το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό ταλαιπωρεί την περιοχή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα: «Το κεντρικό ρέμα το οποίο βρίσκεται υπό την εκτέλεση εργασιών εδώ και 8 μήνες υπέστη για ακόμη μια φορά σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ξανά στο έλεος.  Εχθές συγκεκριμένα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέρρευσε ένα τοιχίο αντιστήριξης από την παλιά κατασκευή», δηλώνει ο ίδιος εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία του: «Το χωριό συνεχίζει να είναι κομμένο στα δυο. Στα 300μ. από την γέφυρα όπως γνωρίζετε υπάρχουν οι σχολικές μονάδες και η διέλευση μαθητών και γονέων γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Ο δήμος Σιθωνίας ζητά άμεσα την παρέμβαση του κράτους και της περιφέρειας, καθώς η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι καθυστερήσεις πολλές με τον εργολάβο να μην έχει προχωρήσει σχεδόν σε καμία ενέργεια αποκατάστασης της γέφυρας. Τα προβλήματα που δημιουργούνται δυστυχώς είναι αρκετά και επηρεάζουν πλέον αρνητικά και τις υπάρχουσες υποδομές, οι οποίες για να γίνουν στοίχισαν σε χρόνο και χρήμα.

«Ζητάμε τα αυτονόητα! Από υποσχέσεις χορτάσαμε. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές πολύ καιρό τώρα για μια σημαντική παρέμβαση που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Συκιάς και έχει δρομολογηθεί, καθώς υπάρχει ανάδοχος από το 2020», σημειώνει ο κ. Ζήσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία με την κατάσταση να μοιάζει πλέον άκρως επικίνδυνη.

«Πρόκειται για ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό έργο, ένα έργο ζωτικής σημασίας για το χωριό το οποίο δεχθήκαμε με χαρά. Πλέον όμως τείνει να γίνει εφιάλτης και αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά υποδομές, οι οποίες έγιναν πριν από πολλά χρόνια, στοιχίζοντας μάλιστα πολλά εκατομμύρια ευρώ», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος.