Η Μαρτυρία της Μαρμαρόπλακας είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Σμάγα, με θέμα τους ήρωες από τον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας, που χάθηκαν στη Μικρά Ασία και μνημονεύονται μέσα από το βιβλίο. Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Άγιο Νικόλαο παρουσία της δημοτικής αρχής και πλήθους κόσμου.

«Είναι νεκροί του πολέμου του 1922 αλλά υπάρχει μυθοπλασία που ομορφαίνει την πλοκή», αναφέρει συγγραφέας Δημήτρης Σμάγας. Η βασική πλοκή αφορά ένα κεντρικό πρόσωπο που έχασε τη ζωή του τον Μάρτιο του 1921 περνώντας από τη Μικρά Ασία και μην επιστρέφοντας ποτέ στον Άγιο Νικόλαο.

«Πρόκειται για μια περιπλάνηση με συνταρακτικά γεγονότα στη Μικρά Ασία. Υπάρχουν πολλοί απόγονοι των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο», ανέφερε ο κ. Σμάγας

Για τον συγγραφέα δεν είναι αυτό το πρώτο μυθιστόρημα. Ήδη έχει γράψει άλλα τρία, με πρώτη κριτή τη σύζυγό του που μάλιστα είναι αυστηρή μαζί του, όπως εξομολογείται ο ίδιος.

Ο Γιώργος Δαλδογιάννης, αντιδήμαρχος Σιθωνίας, που φέρει και το όνομα ενός εκ των πρωταγωνιστών του βιβλίου, αναγνωρίζει πλήρως τη θυσία των προγόνων του. Ο αντιδήμαρχος ήταν ο πρώτος που εκδήλωσε την πρόθεση να ενισχύσει την έκδοση του βιβλίου του… δασκάλου τους, όπως αποκαλούν στο χωριό τον κ. Σμάγα. Άλλωστε, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η καλύτερη αφορμή για να μπορέσει η Δημοτική Επιχείρηση Σιθωνίας να καλύψει οικονομικά την έκδοση του βιβλίου.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας τόνισε ότι ο δήμος στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. «Ευχόμαστε στον συγγραφέα να είναι καλά και να περάσει στην τέταρτη έκδοση ενός συγγράμματος», ανέφερε ο κ. Ντέμπλας. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επετειακή μας χρονιά αφύπνισε τη μνήμη των Ελλήνων για τα ιστορικά μας γεγονότα που πρέπει να αποτελέσουν μπούσουλα για την πορεία μας στο εξής», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι τη διανομή του βιβλίου έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου και ο συγγραφέας.