Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” 

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα των ελαιόδεντρων στα χωράφια της Ορμύλιας, που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας. Το 95 τοις εκατό της παραγωγής πράσινης ελιάς καταστράφηκε μόλις μέσα σε 20 λεπτά από το χοντρό χαλάζι που έπεσε στα δέντρα. Οι παραγωγοί βρέθηκαν σε απόγνωση καθώς τους χωρίζουν λίγες εβδομάδες από την έναρξη της συγκομιδής, όπου πίστευαν φέτος ότι θα πετύχουν μια καλή τιμή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστο Τσιπέλη η χαλαζόπτωση χτύπησε τα 2/5 της καλλιεργούμενης έκτασης στην περιοχή, σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, προκαλώντας καταστροφές που φθάνουν στο 95 τοις εκατό.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Ορμύλιας Χρήστος Τσιπέλης κάλεσε τους παραγωγούς από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου κιόλας, μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. «Από τη ζημία κέρδος δεν βγαίνει, είναι γνωστό. Οι παραγωγοί μας θα αναγκαστούν να δώσουν το περισσότερο προϊόν για λάδι και ελάχιστες ποσότητες που έμειναν πάνω στα δέντρα και κάτω στο χώμα, ίσως δοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές», τόνισε ο ίδιος.

Ικανοποιητική η φετινή παραγωγή

Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή, αν δεν σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα θα φτάσει τους 120 χιλ. τόνους. «Παλαιότερα είχαμε και υπερπαραγωγή με 150 χιλ. τόνους», τονίζει ο ίδιος. «Θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή σε τρεις εβδομάδες περίπου και θα έχουμε ακριβή εικόνα για τον όγκο της παραγωγής. Με την προϋπόθεση βέβαια να είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μισαηλίδης.

Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί (ακαρπία που δεν αποζημιώνεται, καιρικά, κόστος παραγωγής) δεν λείπουν κι εκείνα με τους εργάτες γης. Η διαδικασία πρόσκλησης πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο τα καλά εργατικά χέρια από τη γειτονική μας Αλβανία είναι λίγα πλέον. Και εκτός των άλλων το παράβολο των 100 ευρώ, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αυξήθηκε στα 110 ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.