Δυο ναυαγοσώστες στην παραλία των Ν. Φλογητών δεν ήταν αρκετοί για να σώσουν τον 15χρονο που πνίγηκε την περασμένη Κυριακή και μάλιστα σε πολυσύχναστο μπιτς μπαρ. Το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης έρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς οι δήμοι μόνο προσπαθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να ενισχύσουν τον θεσμό με πενιχρά μέσα και να πιέσουν το Υπουργείο για την καταβολή επιπλέον πόρων. Ο νέος νόμος που εφοδιάζει με εργαλεία τους ναυαγοσώστες των πολυσύχναστων παραλιών, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πώς να εφαρμοστεί όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό αναρωτιούνται οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας.

Δ. Παπαστεργίου : Να αλλάξει άμεσα η ναυαγοσωστική νομοθεσία και να αποδοθούν στους Δήμους οι πόροι που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες τα σημαντικά νομικά κενά της νέας ναυαγοσωστικής νομοθεσίας, καθώς και την υποχρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος των Δήμων, προκειμένου να την εφαρμόσουν.

Το χθεσινό περιστατικό με τον πνιγμό ενός ακόμη πολίτη στην περιοχή της Λευκίμμης και η σύλληψη στη συνέχεια του Δημάρχου Κώστα Λέσση, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Είναι δεκάδες οι παραθαλάσσιοι Δήμοι που δεν κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να βρουν ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα, παρότι οι υπηρεσίες τους προχώρησαν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νέα εθνική νομοθεσία.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, ο οποίος ενώ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη ναυαγοσωστών καθώς και την προμήθεια σκαφών και του εξοπλισμού που απαιτείται, αυτός κηρύχθηκε άγονος, χωρίς φυσικά για την εξέλιξη αυτή να ευθύνεται ο Δήμαρχος, ο οποίος προχωρούσε στην επαναπροκήρυξή του. Αυτό προφανώς δεν ελήφθη υπόψη, με αποτέλεσμα μετά τον πνιγμό ενός συνανθρώπου μας να συλληφθεί ο Δήμαρχος και να του αποδοθούν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Πράξη κατά την άποψή μας υπερβολική και πέραν πάσης λογικής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει δύο πράγματα :

  • Τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο θεσπίστηκε η νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους τους Δήμους και τις αιρετές Διοικήσεις τους, οι οποίοι είδαν να τους μεταβιβάζεται μια ακόμη ευθύνη κι αρμοδιότητα, χωρίς την απαραίτητη θεσμική «θωράκιση». Λες κι ευθύνονται οι Δήμαρχοι που οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν βγαίνουν άγονοι.

 

  • Την αδιαφορία του Κεντρικού Κράτους να στηρίξει τους Δήμους να εφαρμόσουν τη νέα ναυαγοσωστική πολιτική, αφού τη χρονιά αυτή το αρμόδιο Υπουργείο απέδωσε μόλις το 1/3 των πόρων που απαιτούνται. Το ποσό που διατέθηκε στους Δήμους ήταν μόλις 7 εκ. ευρώ, όταν οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα που δημιουργεί η διαφοροποίηση του νόμου που άλλαξε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης, απαιτούν πάνω από 21 εκ. ευρώ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει τη στήριξη της στο Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας και θα είναι στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής του εμπλοκής.

Για μια ακόμη φορά ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές αλλά και στην απόδοση του συνόλου των πόρων που απαιτούνται, για να εφαρμοστεί η νέα ναυαγοσωστική πολιτική , ώστε και να μην χάνονται άδικα ζωές συνανθρώπων μας, αλλά και να μην μετατρέπονται οι Δήμαρχοι σε «αυτοφωράκηδες».