Η αεροπορική εταιρεία Ryanairανακοίνωσε το κλείσιμο της βάσης της στο αεροδρόμιο της Αθήνας από τις 29 Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», η εν λόγω εξέλιξη συνεπάγεται μία χαμένη επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις βάσεις που διέθετε στην Αθήνα προ πανδημίας έγιναν πέρσι δύο ενώ πλέον το φετινό χειμώνα μηδενίζονται.

Ο λόγος για τον οποίο η Ryanair προβαίνει στην απόφαση αυτή είναι επειδή τόσο το αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και τα περιφερειακά τα οποία διαχειρίζεται η γερμανική Fraport δεν προσφέρουν κίνητρα για την εταιρεία για να ενισχύσει την επιβατική της κίνηση στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν ή για να φέρει τουρισμό εκτός της περιόδου αιχμής και να συνδέσει την Αθήνα με διάφορους άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Έντι Γουίλσον η ελληνική κυβέρνηση «δεν προσέφερε μακροπρόθεσμα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να επενδύσουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε περιόδους εκτός αιχμής ή για να αναπτύξουν τουρισμό στα πρότυπα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου».

Παράλληλα, η απόφαση να πωληθούν τα περισσότερα από τα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια στη Fraport «είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων», καθώς η εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρει, «λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία περιορίζοντας τη ροή των τουριστών και τις συνδέσεις, αφού δεν έχει πρόθεση να μειώσει τις τιμές για να ενισχύσει την κίνηση».

Ο κ. Γουίλσον σημείωσε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετές προτάσεις για αναπτυξιακά σχέδια από το Νοέμβριο του 2021, βάσει των οποίων η Ryanair θα μπορούσε να διπλασιάσει την επιβατική κίνηση από τα 5 στα 10 εκατομμύρια την προσεχή πενταετία, να φέρνει 2,5 εκατ. επιπλέον επιβάτες εκτός περιόδου αιχμής, διευρύνοντας έτσι την τουριστική σεζόν όλο τον χρόνο, αυξάνοντας το τουριστικό εισόδημα, δημιουργώντας 4.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περιοχών.

Επιπλέον, τόνισε ότι αν και η Ryanair επεκτείνει τις δραστηριότητές σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο τον φετινό χειμώνα, στην Ελλάδα έχει περιορίσει τη δυναμικότητά της κατά 40%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε άλλα αεροδρόμια, όπως σε Πορτογαλία, Κροατία και Ιρλανδία, οι φόροι είναι μικρότεροι. Αναφερόμενος δε στους τουριστικούς πράκτορες, είπε ότι εκπροσωπούν μερίδιο μικρότερο από 5% της ελληνικής αεροπορικής κίνησης τη χειμερινή σεζόν και συνεπώς η μείωση της δυναμικότητας μίας εταιρείας όπως η Ryanair είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο της Ryanair στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στο 7% συγκριτικά με το 38% της Aegean και το 15% της Sky Express.

Πηγή: lifo