Κορυφώνεται η αγωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με την παροχή του φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom. Η εταιρεία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι κλείνει την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία με αποτέλεσμα να μην ξαναρχίσουν όπως είχε προγραμματιστεί οι ροές μετά από την τριήμερη διακοπή λόγω τεχνικού προβλήματος.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού τονίζεται ότι η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγιας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών. Η ανακοίνωση συνοδεύεται και από τη σχετική φωτογραφία που δείχνει… τη διαρροή λαδιού…

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή. Από την πλευρά της, η Siemens υποστηρίζει ότι «τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου».

Στην ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Μέσω Ουκρανίας η παροχή αερίου

Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 42,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε τη διακοπή της ροής του αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Οι ροές μέσω του σημείου εισόδου Sudzha αυξήθηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με τα 41,3 mcm που έστειλε η Gazprom την Παρασκευή, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν το αέριο που λείπει, το οποίο αναμενόταν να αντληθεί μέσω του Nord Stream 1 το Σάββατο.