Συνεχίστηκε την Παρασκευή, στα Στάγειρα, ο δεύτερος κύκλος των ανοιχτών συναντήσεων, που έχει ανακοινώσει η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της εκτενούς διαδικασίας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο κ. Ιωάννης Μαρκογιαννάκης, μέλος της κοινότητας Στρατονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση έχει ένα καινοτόμο στοιχείο που αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δραστηριότητα στην περιοχή». Όπως σημείωσε η ΜΠΕ είναι δυσνόητη στους περισσότερους κάτι που δεν ισχύει για τις κοινωνικές επιπτώσεις. «Σήμερα στη Στρατονίκη υπάρχουν άνεργοι οικογενειάρχες που ζουν σε ένα καθεστώς απολυμένων ανθρώπων. Η εταιρεία συνεχίζει να απολύει, και το δικό μας αίτημα είναι να προσληφθούν άμεσα οι άνθρωποι από τα δικά μας χωριά και μετά θα συζητήσουμε αν συμφωνούμε με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, η τοπική κοινωνία θέλει την επένδυση αναγνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να σταθούν τα χωριά τους χωρίς τη δραστηριότητα των μεταλλείων. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η δική τους βούληση είναι να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη και όχι εταιρική κοινωνική ευθύνη, που είναι καθαρά εθελοντική όπως είπε, από πλευράς εταιρείας.

Το αίτημα της εργασιακής απασχόλησης της τοπικής κοινωνίας έθεσαν και οι κάτοικοι του χωριού, όπως ο Κωνσταντίνος Κατράνης, συνταξιούχος μεταλλωρύχος. «Απέλυσαν κόσμο και υπό την πίεσή μας, είπαν ότι θα επαναπροσλάβουν όταν πάρουν τα λεφτά της επένδυσης», τόνισε.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες ακολουθούν έχουν προγραμματισθεί ως εξής:

  • Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2022: Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Ιερισσού
  • Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2022: Αίθουσα Μητροπολίτη Σωκράτη, Αρναία