Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” 

Μείωση κατά 4,3 τοις εκατό παρουσιάζει ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στην απογραφή του 2021, και σε σχέση με τα στοιχεία του 2011, κατά την προηγούμενη απογραφή. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα της απογραφής 2021 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί 105,908 κάτοικοι, στην περσινή απογραφή ο πληθυσμός εμφανίζει μείωση κατά 4.566 κατοίκους, δηλαδή καταγράφηκαν 101.324 άτομα.

Τα νούμερα από μόνα τους για τη Χαλκιδική δεν φανερώνουν κάτι, υποστηρίζουν οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί, καθώς το 4,3, τοις εκατό δεν είναι ικανό να αλλάξει τα εκλογικά δεδομένα ούτε και την κατανομή των ΚΑΠ προς τους δήμους.

Εξετάζοντας τα επιμέρους στοιχεία των δήμων, παρατηρούμε ότι ο πληθυσμός παρουσιάζει μικρές αλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μόνος δήμος με αύξηση κατοίκων, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο δήμος Κασσάνδρας. Το 2011 ο πληθυσμός του δήμου ήταν 16.672 ενώ στην απογραφή του 2021 έχουμε αύξηση που ανεβάζει τον πληθυσμό στους 16.958 κατοίκους.

Σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ οι δήμοι της Χαλκιδικής δίνουν την εξής εικόνα

Πολύγυρος: 698 λιγότεροι κάτοικοι (από 22.048 το 2011, σε 21.350 το 2021)

Αριστοτέλης: 1300 λιγότεροι κάτοικοι (από 18.294 το 2011 σε 19.994 το 2021)

Κασσάνδρα: 286 περισσότεροι κάτοικοι (από 16.672 το 2011 σε 16.958 το 2021)

Ν. Προποντίδα: 2109 λιγότεροι κάτοικοι (από 36.500 το 2011 σε 34.391 το 2021)

Σιθωνία: 763 λιγότεροι κάτοικοι (από 2.394 το 2011 σε 11.631 το 2021)

Οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών στο σύνολο του νομού, με τον δήμο Κασσάνδρας και πάλι να αποτελεί εξαίρεση και να έχει καταγεγραμμένους περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν εξήγηση σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες της Χαλκιδικής. Όπως δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ, ο νομός παρουσιάζει πολύ μικρές αυξομειώσεις που αποδίδονται κυρίως στο ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων, σε ποσοστό μάλιστα σε ποσοστό 3 τοις εκατό.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, τονίζοντας ότι εξαιτίας της 10ετους οικονομικής κρίσης αλλά και την τελευταία τριετία λόγω προβλημάτων που προστέθηκαν από την παγκόσμια κρίση του Covid οι νέες σε ηλικία οικογένειες προβληματίζονται ιδιαίτερα για το αν πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους (εμφανής υπογεννητικότητα η οποία διακρίνεται και στο ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων της απογραφής). Επίσης ο κ. Γιώργος κάνει λόγο για έλλειψη ισχυρής κοινωνικής πολιτικής, παρά την προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης την τελευταία τριετία (κυρίως λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας) που για τις πολύτεκνες-τρίτεκνες οικογένειες αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο προβληματισμού για τα νέα ζευγάρια.

«Για τη Χαλκιδική η έλλειψη μεγάλου αστικού κέντρου και η γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη λειτουργούν εις βάρος της μονιμότητας εγκατάστασης των πολιτών που εργάζονται στο νομό μας, με αποτέλεσμα να μετακινούνται καθημερινά αντί της μόνιμης εγκατάστασης. Τέλος η αύξηση του τουρισμού και η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση δυσκολεύουν την εξεύρεση ενοικίασης ή αγοράς κατοικίας με αποτέλεσμα την αναζήτηση στέγης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και συνεπώς την απομάκρυνση από τον νομό», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γ. Γιώργος.

Ένας λόγος ακόμη που ¨συρρικνώνει¨ τον αριθμό των κατοίκων στη Χαλκιδική είναι και το γεγονός ότι πολλοί αλλοδαποί έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από το νομό λόγω της οικονομικής κρίσης, με προορισμό άλλες πόλεις του εσωτερικού, ή ακόμη και το εξωτερικό (επαναπατρισμός συχνά) προς αναζήτηση εργασίας.

Στον δήμο Αριστοτέλη η μείωση πληθυσμού κατά 1300 άτομα είναι σχεδόν ανεξήγητη για έναν δήμο με χιλιάδες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία και τον τουρισμό. «Εμείς για τις νέες οικογένειες και τους νέους γονείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη ζωή τους. Με βρεφονηπιακούς σταθμούς και όλες τις αναγκαίες δομές», τονίζει ο δήμαρχος Στ. Βαλιάνος.

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς αποδίδει τα στοιχεία στο γεγονός ότι υπήρξε ο φόβος της πανδημίας, πολλοί δεν άνοιξαν ποτέ την πόρτα τους λόγω covid κι άλλοι τόσοι δεν απογράφησαν ηλεκτρονικά. Το ίδιο υποστηρίζει και ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, τονίζοντας πόσο καταλυτική ήταν η πανδημία αλλά και ο χρόνος που έγινε η απογραφή.