Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” 

Στο σκοτάδι βυθίζονται περιοχές της Χαλκιδικής εν μέσω τουριστικής περιόδου, κάθε φορά που επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Το ίδιο φαινόμενο θέτει σε συναγερμό δήμους και κοινότητες, στη διάρκεια του χειμώνα, με χιόνια και πλημμύρες. Οι βλάβες του δικτύου δεν είναι νέο φαινόμενο, ούτε άμεσα αντιμετωπίσιμο αν δεν προηγηθεί η πολυπόθητη υπογειοποίηση. Ωστόσο, αυτό που βαίνει μειούμενο ανά τα έτη είναι το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την αρμοδιότητα συντήρησης και επισκευών, ανεξαρτήτου παρόχου ρεύματος.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μέσα σε μια πενταετία η μείωση του προσωπικού στο σύνολο της περιοχής Πολυγύρου, που αφορά όλη τη Χαλκιδική, άγγιξε σχεδόν το 30%. Το 2017 στη Χαλκιδική υπηρετούσαν 67 άτομα και τώρα έχουν μείνει μόνο 48 άτομα. Επιπλέον 15 άτομα βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός υπηρεσίας καθώς πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση εντός του 2022, και τα επόμενα 2 χρόνια, ως το 2024.  Και σαν να μην φτάνουν αυτά, είναι άκρως απογοητευτικό ότι για τις τέσσερις θέσεις που ζητήθηκαν στη Χαλκιδική για εναερίτες έχουν κατατεθεί μόνο δύο αιτήσεις.

Οι ελλείψεις του προσωπικού έγιναν ιδιαίτερα αισθητές τα τελευταία δύο χρόνια λόγω απουσίας ατόμων νοσούντων από covid, ή στενών επαφών αυτών. Την ίδια στιγμή η Χαλκιδική παρουσίασε μια ραγδαία αύξηση αιτημάτων παραγωγών ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα αυτή, στο νομό, εκκρεμούν 150 συμβάσεις φωτοβολταϊκών εγκταστάσεων που πρέπει να συνδεθούν. Εξάλλου, παρατηρείται ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο νομός εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονο επιχειρηματικό – τουριστικό ενδιαφέρον και ανάπτυξη.

Σε απόγνωση δήμοι και επαγγελματίες

Η υπάρχουσα κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου, καθώς η συντήρηση, η αποκατάσταση και εργασίες ρουτίνας δεν μπορούν να εκτελεστούν απρόσκοπτα, ακόμη κι όταν καλύπτονται από προσωπικό αναδόχων, το οποίο όμως υποχρεωτικά επιβλέπεται από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ. Στα παραπάνω προστίθενται οι διακοπές που ζητούν οι πάροχοι, αλλά και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών και της ¨μαφίας του χαλκού¨.

Οι πολύωρες διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν φέτος σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, επανάφεραν το θέμα των γνωστών ελλείψεων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, η εικόνα φέτος ήταν καλύτερη από πέρσι, αλλά και πάλι υπήρχαν προβλήματα. Με την έντονη νεροποντή του περασμένου δεκαημέρου, έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετή ώρα η Ουρανούπολη και Νέα Ρόδα. Το ίδιο συνέβη και στη Σιθωνία, σε Τορώνη και Συκιά εξαιτίας των έντονων και επίμονων κεραυνών. «Πέρσι αναγκαστήκαμε να κινηθούμε δικαστικά με εξώδικα για τις ζημιές που έπαθαν δημότες μας αλλά και ο δήμος από πολύωρες διακοπές. Ας μην ξεχνάμε ότι η διακοπή στο ρεύμα, φέρνει διακοπή και στο νερό, αφού μέσα σε 6 ώρες περίπου παύουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και οι οικισμοί δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την υπογειοποίηση των δικτύων για να λυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα», τονίζει ο κ. Βαλιάνος.

Αντιδράσεις υπήρξαν φέτος ακόμη και στις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, δύο ή τεσσάρων ωρών, στην Κασσάνδρα, όταν αυτές σημειώθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου σε οικισμούς με χιλιάδες επισκέπτες, σε Σίβηρη, Φούρκα, Ελάνη και Κασσανδρεία.