Παραμονή του Γενέσιου της Θεοτόκου γιορτάζει στα Ν. Μουδανιά η Παναγία Κορυφινή. Το απόγευμα της Τετάρτης θα τελεστεί ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η περιφορά της Ιερής Εικόνας. Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου.

Για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κορυφινής και τον Ιερό Ναό που πανηγυρίζει στα Ν. Μουδανιά, μίλησε στο Xalkidikipolitiki ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης.

Ο Πατέρας Συνέσιος μίλησε για τη μεταφορά της εικόνας στα Ν. Μουδανιά και το ναό που έλαβε το όνομά του από την εικόνα. «Πολλές εκδοχές υπήρξαν για το πώς βρέθηκε η εικόνα», ανάφερε ο π. Συνέσιος κάνοντας λόγο για τον καπετάνιο που έβλεπε το φως στα βράχια και οι ναύτες βρήκαν την εικόνα, αλλά και τον τρόπο που η Παναγία υπόδειξε την τοποθεσία όπου έπρεπε να γίνει ο ναός. «Όταν οι κάτοικοι της Καλολίμνου και των παλαιών Μουδανιών ήρθαν στον τόπο αυτό, έφεραν μαζί με τα κειμήλια και την εικόνα της Παναγίας. Αφού κατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, έφτιαξαν και την εκκλησία της Παναγίας στην κορυφή των Ν. Μουδανιών, όπου τοποθετήθηκε η θαυματουργή εικόνα», εξήγησε ο Αρχιμανδρίτης Συνέσιος συνεχίζοντας: «Το θαύμα της Παναγίας είναι προσωπικό για τον καθένα μας. Η Παναγία επεμβαίνει καθημερινά στη ζωή μας με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με θαύματα, αλλά δίνοντας στον καθένα μας να ζήσει κάτι ξεχωριστό».

Ο πατέρας Συνέσιος ανέφερε και ένα πρόσφατο γεγονός που έζησε όταν πρωτοήρθε στα Ν. Μουδανιά. «Φεύγοντας αργά το βράδυ από τον δρόμο του Ναού, θέλησα να ανέβω στην εκκλησία γιατί κάτι με ¨τραβούσε¨. Φτάνοντας έξω από το ναό αντίκρυσα ένα ζευγάρι που έβαλε τα κλάματα μόλις με είδε. Ήθελαν να προσκυνήσουν την εικόνα κι εγώ βρέθηκα εκεί με την επέμβαση της Παναγίας για να τους ανοίξω και να προσκυνήσουν. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, αλλά για εκείνους ήταν κάτι μεγάλο. Πιο πρόσφατα, μια γυναίκα μου ζήτησε να προσκυνήσει και να κάνει μια παράκκληση. Ο μικρός γιος της διεγνώσθη με καρκίνο στο κεφάλι. Πριν από το χειρουργείο όμως, το ίδιο βράδυ, το παιδί υποστήριξε ότι ήταν καλά και δίπλα του βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας Κορυφινής, Οι γιατροί όμως δεν πίστεψαν και προχώρησαν στο χειρουργείο, χωρίς ωστόσο να βρουν κάτι από όσα έβλεπαν στις εξετάσεις», μας εξιστόρησε ο εφημέριος κάνοντας λόγο για θαύμα, όπως το εκλαμβάνει η εκκλησία.

 

Η εικόνα της Παναγίας λέει η παράδοση ότι βγήκε μέσα από τη θάλασσα ύστερα από μεγάλο σεισμό κι ανέβηκε στην πιο ψηλή κορφή του νησιού. Το καντήλι της ποτέ δεν έσβηνε κι ήταν ο μοναδικός φάρος σ’ ολόκληρη την περιοχή για τους ναυτικούς.