Για τη σύγχρονη Ευρώπη, τις προκλήσεις της και την επόμενη μέρα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση απονομής βραβείων του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε λέγοντας ότι διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανή για το δημοκρατικό μας μοντέλο και τη δημοκρατία μας στην Ευρώπη. «Είμαστε περιστοιχισμένοι από αυταρχικούς ηγέτες και συστήματα εξουσίας μιας άλλης εποχής που μας βλέπουν ως εχθρό, ως στόχο», είπε, κάνοντας λόγο για τις επιπτώσεις του Ουκρανικού στην ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά στον μέγα αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη και τις αρχές του, τις οποίες χαρακτήρισε επίκαιρες στις εποχές μας. «Μίλησε για τις αξίες μια ανθρωποκεντρικής κοινωνίας που στέκεται όρθια γιατί πατά στην ισχύ του νόμου και την αφοσίωση των πολιτών», ανέφερε και κάλεσε όλους να κρατήσουμε ζωντανά αυτά τα μηνύματα.

Ο κ, Σχοινάς σε μια εμπνευσμένη ομιλία που στοχεύει στο υψηλό εθνικό φρόνημα, προχώρησε σε ισχυρούς παραλληλισμούς μεταξύ του Ουκρανικού πολέμου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, καθώς και στο προσφυγικό στοιχείο της Χαλκιδικής. Ο χαλασμός της Κασσάνδρας, η Μικρασιατική Καταστροφή και τα προσφυγικά χωριά της Χαλκιδικής, απέναντι στη Ρωσική αυθαιρεσία και τις βλέψεις της γείτονος Τουρκίας για τα ελληνικά εδάφη μέσα από πρωτάκουστες αναθεωρητικές τάσεις.

Ερχόμενος στο σήμερα, τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια, εντός της Ευρώπης και όχι απέναντι αυτής. «Και στη Χαλκιδική καταφέραμε να δώσουμε ένα πανευρωπαϊκό brand. Οι υποδομές μας δεν είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε αλλά λύσαμε αρκετά ζητήματα. Τα χωριά μας έγιναν προορισμοί και ομορφαίνουν με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Στην πανδημία, παρά τον αρνητισμό ορισμένων βγήκαμε ζωντανοί χάρης τη συνοχή της κοινωνίας μας και τη θέληση της Ευρώπης να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό ταμείο στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απειλές που κυκλώνουν την Ευρώπη θα ξεπεραστούν άμεσα. Ειδικότερα για το θέμα της ενεργειακής κρίσης τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από τους εχθρούς της και θα τα καταφέρει να βγει ενωμένη από τις προκλήσεις.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη δυνατότητα που του δόθηκε να ανοίξει το τριήμερο των εκδηλώσεων και εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, από την πατρίδα του τη Χαλκιδική.