«Καλή και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόξενο της Τουρκίας Efe Ceylan, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος.

Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής καθιερωμένης επίσκεψης, και μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, σήμερα με αφορμή και την παρουσία του εμπορικού ακόλουθου στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου στα επιχειρηματικά βραβεία, ο Τούρκος πρόξενος επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.

«Ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις κυρίως στο τουριστικό κομμάτι. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους Έλληνες που πηγαίνουν στην Τουρκία, καθώς στη Χαλκιδική το προσφυγικό στοιχείο ανέρχεται τουλάχιστον στο 50%, αλλά και για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ελλάδα, κυρίως την Ποτίδαια και τη Φώκαια, κατά βάση για να γνωρίσουν τις πατρογονικές τους εστίες», σημείωσε ο κ. Γιώργος.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, ο αντιπεριφερειάρχης αποκάλυψε πως το το πρώτο που συζητήθηκε είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου Μάιου- Σεπτέμβριου, μια εκατέρωθεν προσπάθεια κατάρτισης κάποιων προγραμμάτων ώστε οι πολίτες των δύο χωρών να τύχουν διαφορετικών τιμών.

“Το δεύτερο που ήθελε και ενδιαφέρθηκε να μάθει, ήταν για το τι είναι αυτό που προσφέρει η Χαλκιδική με την οποία ήταν ενθουσιασμένος. Στο τέλος είπε πως “εγώ πιστεύω πως αν συνταξιοδοτηθώ μπορεί να έρθω να μείνω στη Χαλκιδική”, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε να ενημερωθεί για τα τουριστικά μνημεία της Χαλκιδικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Στάγειρα και το Άγιο Όρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν διεξήχθη στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Αυτό που κάνουμε είναι να υποδεχόμαστε όλους όσους ζητούν να επισκεφθούν τον αντιπεφερειάρχη Χαλκιδικής ως θεσμό. Η κουβέντα που κάνουμε βασίζεται στο κομμάτι της εθιμοτυπίας και δευτερευόντως προβάλλουμε τον τόπο μας με οποιοδήποτε τρόπο».

Τέλος εκτίμησε πως υπάρχει μια τάση ενίσχυσης του ρεύματος επισκεψιμότητας των Τούρκων τουριστών προς την Χαλκιδικής, καθώς «μετά από το 2016, φέτος ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά».