Τη σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κόστους στέγασης εξειδίκευσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, πρόγραμμα για ανακαίνιση σπιτιών καθώς και ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού -με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο- για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Αναλυτικά:

1ον. Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ. Το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.

2ον. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους. Το κόστος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

3ον. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια. Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αυτό το μέτρο αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

4ον. Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης. Δημιουργούμε ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

5ον. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 540 εκατ. ευρώ.

6ον. Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή». Προσφέρουμε ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας. Δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος.

7ον. Ενεργοποίηση Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους. Το μέτρο αφορά 1.000 – 2.500 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

8ον. Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr