Υψηλές προσδοκίες για μέχρι και για 2 ευρώ στην πρώτη κατηγορία βάζουν ελαιοπαραγωγοί για τη φετινή σοδειά της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Υπάρχει επάρκεια παραγωγής όπως λένε, καθώς και περιθώριο συγκομιδής για τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δεν ήταν θετικά τα μηνύματα από τη συνάντηση της Ορμύλιας την περασμένη Κυριακή, που ίσως βιάστηκε να προκαταβάλει καταστάσεις. Η προσέλευση των μεγάλων μονάδων μεταποίησης ήταν κατώτερη των προσδοκιών, γεγονός που γέμισε με αμφιβολίες τους παραγωγούς. Οι ίδιοι πάντως έχουν έκδηλη ανησυχία αναφορικά με την τιμή που θα πετύχουν, ιδιαίτερα λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε το καλοκαίρι την περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει σχεδόν καθολική καταστροφή.

Ο  Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός ελιάς Χαλκιδικής από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο αναφέρει τα εξής: «στη συνάντηση της Κυριακής είχαν προσκληθεί περί τους 20 εμπόρους-μεταποιητές, μικροί και μεγάλοι αλλά και παραγωγοί. Από τους εμπόρους απουσίαζαν επί της ουσίας όλοι οι μεγάλοι, αλλά ήταν γύρω στους 15 έμποροι κυρίως από Ορμύλια. Επίσης, ήμασταν και αρκετοί παραγωγοί. Παραγωγοί και έμποροι-μεταποιητές αναλύσαμε την κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια και τα προβλήματα, ο καθένας από την πλευρά του, αλλά δεν δόθηκε κάτι συγκεκριμένο για την τιμή. Το σημαντικό είναι πως όλοι συμφωνήσαν πως το προϊόν δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγοραστεί μπιρ παρά καθώς η κατάσταση με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων είναι κρίσιμη. Κάθε χρόνο μαζεύαμε γύρω στις 20 του μήνα. Τώρα μαζεύουν μόνο όσοι βάζουν τις ελιές σε κάδες. Η παραγωγή είναι όψιμη και εκτιμώ πως κρατάει να αρχίσει να μαζεύεται έως και τις αρχές Οκτωβρίου».

Ο κ. Δημήτριος Ευαγγελινός, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνάντηση είπε από την πλευρά του τα εξής: «ελάχιστοι μεγάλοι, αν δεν κάνω λάθος μόλις ένας εκπρόσωπος μεγάλων εμπόρων-μεταποιητών ήταν στην συνάντηση της Κυριακής, αλλά ήταν κυρίως εκπρόσωποι εμπόρων από την Ορμύλια. Να πω πως με τους εμπόρους συνεργαζόμαστε και δεν υπάρχει εχθρότητα. Τιμή δεν αναφέρθηκε, τονίστηκαν όμως τα προβλήματα των παραγωγών με τα κόστη και την ακρίβεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος παραγωγής στο 1 κιλό για τη συμβατική ελιά Χαλκιδικής έχει ανέλθει στα 70-75 λεπτά με αγορά λιπασμάτων μάλιστα το Νοέμβριο. Στη βιολογική ελιά το κόστος είναι ακόμα παραπάνω και συγκεκριμένα στα 80-83 λεπτά χωρίς εδώ να συμπεριλαμβάνονται τυχόν ζημίες στα μηχανήματα κ.λπ. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα και τα εμπορικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ. Τα δεδομένο είναι πως το εμπόριο δεν έχει καθόλου προϊόν γιατί περάσαμε μια χρονιά δραματικής ακαρπίας. Βέβαια φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά για την παραγωγή, που είναι μεγάλη και εκτιμώ ίσως και στα επίπεδα του 2021. Δειλά-δειλά οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει και μαζεύουν ελιές αλλά αν δεν ανακοινωθεί τιμή δεν πρόκειται να αρχίσει στο φουλ η συγκομιδή καθώς δεν υπάρχουν και εργάτες».

πληροφορίες: agrotypos.gr