Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μεταξύ άλλων προτείνει εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, καθώς και πλαφόν στα υπερκέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από το βήμα της ομιλίας της και παρουσία της συζύγου του προέδρου της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, η επικεφαλής της Κόμισιόν διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δε θα αρθούν.

«Η Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί την ενεργειακή μας αγορά. Προτιμούν να καίνε αέριο αντί να το στέλνουν στην Ευρώπη σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια. Θέλω να το ξεκαθαρίσω οι κυρώσεις είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα είναι το ζητούμενο για την Κομισιόν που προσανατολίζεται σε προτάσεις και μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Επιτροπή προτείνει δίνοντας το πλαίσιο:

• Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος
• Εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων
• Πλαφόν στα υπερκέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο
• Μέτρα ρευστότητας για στήριξη επιχειρήσεων
• Task force που θα εξετάσει τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου
• Νέα τράπεζα για επενδύσεις σε παραγωγή υδρογόνου

«Συνολικά η πρότασή μας περιλαμβάνει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημειώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το μεγάλο αγκάθι πάντως της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της Κομισιόν καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές. Η πρόεδρος ανέφερε όμως ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Επεξεργασία των προτάσεων της Κομισιόν, αναμένεται στις 30 Σεπτεμβρίου κατά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.