“Ζητήσαμε αξιοπρέπεια στην τιμή για να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικό προϊόν. Ζητήσαμε αξιοπρέπεια στην τιμή γιατί πρέπει να μας βλέπουν σαν συνεργάτες τους. Περιμένουμε να αναρτηθούν οι τιμοκατάλογοι και ΜΕΤΑ ξεκινάμε την συγκομιδή“, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας.

 

Εν αναμονή έκδοσης τιμοκαταλόγων βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Ορμύλιας, μετά και το τελευταίο κάλεσμα που απηύθυνε προς τους εμπόρους ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας. Ωστόσο, υπήρξε μικρή η ανταπόκριση των εμπόρων σε αντίθεση με τους προέδρους και εκπροσώπους Συνεταιρισμών -Συλλόγων και ομάδων παραγωγών που έδωσαν βροντερό παρών. Ο Σύλλογος μάλιστα στηλιτεύει την απουσία εμπόρων σε ανακοίνωση που εξέδωσε και ζητά να υπάρξει αξιοπρέπεια στην τιμή της ελιάς, παροτρύνοντας τους παραγωγούς να δουν πρώτα τιμοκαταλόγους κι έπειτα να ξεκινήσουν τη συγκομιδή.

Ο εμπορικός κόσμος, σύμφωνα με τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, έφερε δικαιολογίες ως προς την αδυναμία ανακοίνωσης τιμών, που αφορούν το γενικότερο αβέβαιο κλίμα, το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό τονάζ στις ελιές Χαλκιδικής, ακόμη και τον πόλεμο.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί παρέθεσαν στοιχεία και αριθμούς για το κοστολόγιο παραγωγής με τις υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και το ελάχιστο ή και μηδαμινό κέρδος που θα αφήσει στον αγρότη, έπειτα από την προηγούμενη χρονιά ακαρπίας.

Ο αγροτικός κόσμος ζήτησε από τους έμπορους να λάβουν υπόψιν τους την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, καύσιμα κτλ ) και να κατανοήσουν ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα του προϊόντος αλλά και πολλών αγροτών από τα παραπάνω.