Μήνες αβεβαιότητας και προβλημάτων θα είναι οι επόμενοι για το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη μετά την ψήφιση του νόμου “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις”. Ειδικότερα το άρθρο 296 καταργεί τα ΝΠΔΔ του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας και των Πανεπιστημιακών δασών στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων του Α.Π.Θ.. (…τρία Ν.Π.Δ.Δ., μεταξύ των οποίων και το «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)», καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται – απορροφώνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Η διάταξη του νόμου έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τους πανεπιστημιακούς φορείς όσο και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Την ίδιας στιγμή ερωτήσεις στη βουλή κινήσεις διαμαρτυρίας έρχονται από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σαρόπουλος, μιλώντας στη ΜτΚ, εξηγεί τι σημαίνουν οι επερχόμενες αλλαγές και ποια σοβαρά προβλήματα θα προκαλέσουν, στο Πανεπιστήμιο και στις τοπικές κοινωνίες.

«Αρχικά είναι μια διάταξη που δεν αιτιολογείται, δηλαδή για ποιο λόγο έρχεται, ούτε προηγήθηκε διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων. Όλα έγιναν αιφνιδιαστικά», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας: «Το μόνο που κάνει η διάταξη είναι να καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα χωρίς να τα αντικαθιστά με κάτι άλλο και να πηγαίνει την ακίνητη περιουσία τους στο ΑΠΘ κι ούτε καν στα Τμήματα που κάνουν την αντίστοιχη έρευνα και προβλήματα. Μέχρι τώρα οι εν λόγω φορείς είχαν δικά τους έσοδα και δεν επιβάρυναν κανέναν, τα τελευταία 70 και 90 χρόνια. Το πρώτο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία που θα προκύψει άμεσα αφού όλα τα θέματα θα πηγαίνουν στη Σύγκλητο. Οι φορείς μέχρι σήμερα είχαν ΑΦΜ για να διακινούν γεωργικά και δασοκομικά αγαθά αλλά παράλληλα να λαμβάνουν και επιδοτήσεις, π.χ. για τους βοσκοτόπους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από το Πανεπιστήμιο. Όπως βλέπει κανείς την υπόθεση καταλαβαίνει ότι πίσω από τη διάταξη υποκρύπτεται η «διαχείριση» αυτής της ακίνητης περιουσίας. Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα αφήσει κενή και τη διαχείριση των δασών στις επίμαχες εκτάσεις». Συλμφωνα με τον κ. Σαρόπουλο η εξέλιξη αυτή, αφανίζει κάθε έννοια εκπαίδευσης και κατάρτισης και αφήνει στο ΑΠΘ μόνο ακίνητη περιουσία. Μάλιστα για όλους αυτούς τους λόγους ο Αθ. Σαρόπουλος, έθεσε το θέμα απευθείας στον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη,  με τους επιστημονικούς φορείς.

 

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Δημιουργείτε Πανεπιστημιακό ΤΑΙΠΕΔ

Στη βουλή για το ίδιο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys της αγοράς.

«Η διάταξη αποτελεί ένα ακόμη καίριο πλήγμα που δέχεται η Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς θα υποβαθμίσει τις σπουδές των φοιτητών των γεωτεχνικών Σχολών, αλλά και την ερευνητική και κοινωφελή δραστηριότητα που τα δύο ΝΠΔΔ προσφέρουν και φυσικά θα απομειώσει τη δημόσια περιουσία οδηγώντας σε «αξιοποίηση» μέσω Σ.Δ.Ι.Τ..», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές καλοκαιριού όταν έγινε γνωστό το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί και στον δήμο Πολυγύρου καθώς με το άρθρο 260 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όλη η κινητή κι ακίνητη περιουσία του ΑΠΘ θα περάσει σε μία Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης, η οποία θα έχει ως στόχο την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για την “αξιοποίηση” των περιουσιακών πόρων του Πανεπιστημίου.

Οι επόμενες αντιδράσεις αναμένονται από τους φοιτητές εφόσον ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με την εξεταστική περίοδο.