Ξεκίνησε η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, και οι παραγωγοί της Ορμύλιας προσπαθούν να μετρήσουν τις πραγματικές απώλειες μετά τη χαλαζόπτωση του Αυγούστου. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, το χαλάζι που έπεσε μπορεί να κατέστρεψε μέχρι και 10 χιλιάδες τόνους καλής παραγωγής.

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Χούτας, Γεωπόνος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Ορμύλια και λιγότερο τα Σήμαντρα. «Φαινόταν μια καλή χρονιά και λέγαμε ότι η παραγωγή πήγε καλά, αλλά χτύπησε η χαλαζόπτωση. Η μεταποίηση δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ελιές που είναι πολύ χτυπημένες. Με την πάροδο της συγκομιδής θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος».

Ο κ. Χούτας κάλεσε όλους τους θεσμούς να απευθυνθούν από κοινού στον ΕΛΓΑ για την ενεργοποίηση των εναέριων μέσων ώστε μην διακυβεύεται η οποιαδήποτε παραγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χωρίς νερό… χωρίς εργατικά χέρια

Το κόστος καλλιέργειας της ελιάς έχει αυξηθεί κατά 30 με 40 τοις εκατό όπως είπε ο κ. Χούτας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα προειδοποιεί ότι σε λίγα χρόνια δεν μπορεί η Χαλκιδική να παράγει ποιοτική ελιά. Εκτός από την ενεργειακή κρίση που αυξάνει το κόστος, ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η λειψυδρία. «Περιοχές της Ν. Προποντίδας τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα του νερού. Σε γη παραγωγική τοποθετούνται πάνελ ως εναλλακτική. Η στάση της Ευρώπης συγχέει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε τέτοιες πολιτικές», εξήγησε ο κ. Χούτας.

Τέλος σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια, που μειώθηκαν κατά 30 τοις εκατό. Από τις 10 χιλιάδες εργατών που απαιτούνται για τις εργασίες στο νομό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάνω από 7 χιλιάδες άτομα στα χωράφια.