Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Δημοσιεύθηκε το ρωσικό διάταγμα για τη «μερική κινητοποίηση (επιστράτευση)» που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι έχει ήδη υπογραφεί. Συνεπώς, περίπου 300.000 Ρώσοι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τι λέει όμως στην πραγματικότητα το ρωσικό διάταγμα;
Η «μερική επιστράτευση» ισχύει από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, ενώ καλεί τους πολίτες με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία.

Το διάταγμα αναφέρει ότι «οι συμβάσεις για τη διέλευση της στρατιωτικής θητείας που έχουν συναφθεί από το στρατιωτικό προσωπικό εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι το τέλος της περιόδου της μερικής κινητοποίησης».

Εξαιρούνται όσοι απολύονται από τη στρατιωτική θητεία «για τους λόγους που καθορίζονται από το παρόν διάταγμα».

Αυτοί είναι οι εξής:

Λόγω ηλικίας – με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη στρατιωτική θητεία,
Λόγω υγείας – σε σχέση με την αναγνώριση από τη στρατιωτική ιατρική επιτροπή ως ακατάλληλων για στρατιωτική θητεία,
Σε σχέση με την έναρξη ισχύος δικαστικής απόφασης για την επιβολή ποινής φυλάκισης.
Το διάταγμα καταλήγει: «Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του».

Πούτιν: Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική στρατιωτική κινητοποίηση στη Ρωσία σε μια σημαντική κλιμάκωση που θέτει τον λαό και την οικονομία της χώρας σε πολεμική κατάσταση.

Ο Πούτιν απείλησε επίσης με πυρηνικά αντίποινα, λέγοντας ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις δυτικές απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, στο ρωσικό έδαφος και δήλωσε ότι δεν μπλοφάρει.

Σε ένα πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η «μερική κινητοποίηση» ήταν μια άμεση απάντηση στους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη Δύση που «θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας» και υποστήριξε ότι η Δύση προσπάθησε να «μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε κρέας για κανόνια».

«Η στρατιωτική θητεία θα ισχύει μόνο για τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία, ιδίως για εκείνους που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν ορισμένα στρατιωτικά επαγγέλματα και σχετική εμπειρία», δήλωσε.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι 300.000 Ρώσοι θα κληθούν στο πλαίσιο της κινητοποίησης που θα αφορά «όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία».
Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη προς το έθνος έρχεται μία ημέρα αφότου οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για το αν θα γίνουν αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσίας. Οι υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο προσπάθειες για την κατάποση τεσσάρων περιοχών θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για την κλιμάκωση του πολέμου από τη Μόσχα μετά τις ουκρανικές επιτυχίες.

«Σε εκείνους που επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής, και για ξεχωριστά στοιχεία και πιο σύγχρονα από εκείνα των χωρών του ΝΑΤΟ και όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Πούτιν.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μπλόφα».

πηγή: ethnos.gr