Stoltenberg

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, σε συνέντευξή του ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό».

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί και αυτό είναι γιατί ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων.

Ζελένσκι: Ομολογία αποτυχίας η επιστράτευση

Ως απάντηση στις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης «διαβάζει» το διάγγελμα Πούτιν περί επιστράτευσης ο Ζελένσκι, ο οποίος – σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις Δυτικών χωρών – δεν θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος θα υλοποιήσει την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και υποσχέθηκε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι προχώρησε στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμανε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι αυτός (ο Πούτιν) θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε η BILD.

«Αύριο ο Πούτιν μπορεί να πει: εκτός από την Ουκρανία, θέλουμε και ένα μέρος της Πολωνίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις».

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειας της μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας αυξανόμενες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα.

Η επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πούτιν ήρθε ως απάντηση στις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

«Βλέπει ότι οι μονάδες του απλώς τρέχουν να ξεφύγουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος των δικών του στρατιωτών».

Ο Ζελένσκι απαξίωσε επίσης τα σχέδια τεσσάρων κατεχομένων από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου για την ένταξη στη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό είναι μια «απάτη» που δεν θα αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες.

«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα σχέδιά μας βήμα προς βήμα. Είμαι σίγουρος ότι θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ «παίρνουν σοβαρά» τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών

Οι ΗΠΑ «παίρνουν σοβαρά» τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σήμερα (21.9.2022) στο ABC.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ξανά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν είχε τοποθετηθεί έντονα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας «μην το κάνεις! Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου και δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και newsit.gr