“Η διακοπή μιας θεσμικής διαδικασίας από ελάχιστους έπληξε το δικαίωμα χιλιάδων πολιτών στην ενημέρωση επί της νέας ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός”, αναφέρει ο δήμος Αριστοτέλη σε ανακοίνωσή του. 

Ένταση και φασαρία επικράτησε χθες στην Ιερισσό όταν κάτοικοι προσπάθησαν να διακόψουν το δημοτικό συμβούλιο Αριστοστέλη που είχε συνέλθει σε συνεδρίαση. Μήλον της έριδος στάθηκε η παρουσίαση της ΜΠΕ των μεταλλείων που εδώ και δυο μη΄νες σχεδόν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τη διευρυμένη μορφή της, τόσο έντυπα διανεμημένη όσο και με δια ζώσης ανοιχτές συγκεντρώσεις. Θυμίζουμε ότι ανάλογη αντίδραση υπήρξε και στην προτελευταία ενημερωτική συνάντηση στο πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού, όπου τελικά δεν έγινε η ενημέρωση από την εταιρεία. Σήμερα ο δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε τα ακόλουθα για την εξέλιξη:

“Μία μικρή μειοψηφία μερικών δεκάδων πολιτών, με φωνές και συνθήματα υποχρέωσε χθες  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, να διακόψει τη συνεδρίασή του.

Επιβάλλοντας τη διακοπή λειτουργίας του εκλεγμένου θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί 20.000 Δημότες οι λίγοι στέρησαν την ευκαιρία του συνόλου των πολιτών και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους, να υποβάλουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις σχετικές με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» από τους εκπροσώπους της ίδιας της εταιρείας που έχει την ευθύνη σύνταξης της μελέτης και από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η γνωμοδότηση του Δήμου επί της Μελέτης.

Το γεγονός ότι υπάρχουν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που δείχνουν ανοχή στη μετατροπή της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου σε χάβρα, ας το κρίνουν οι δημότες του Αριστοτέλη.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί σε νέα ημερομηνία και η γνωμοδότηση του Δήμου Αριστοτέλη θα εκδοθεί όπως θεσμικά προβλέπεται από τους πραγματικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά όχι της εξωθεσμικής επιβολής της.  Καμία μειοψηφία, που θέλει να γυρίσει πίσω την κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, δεν θα υποκαταστήσει τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου που εκπροσωπεί όχι λίγους, αλλά όλους.

Ας καταλάβουν οι εμπνευστές και υποκινητές τέτοιων συμπεριφορών, ότι παρεμποδίζοντας τη δημόσια υποβολή ερωτημάτων στους εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός», υπηρετούν μόνο το συμφέρον της εταιρείας που δήθεν επικρίνουν και τη συσκότιση των προβλημάτων της Μελέτης, που δήθεν καταγγέλλουν”.