Το ποσό των 30.000 ευρώ κλήθηκαν να καταβάλουν οι «Ράδιο Αρβύλα» στον Απόστολο Κενανίδη, τον καρκινοπαθή που είχαν χλευάσει μέσω της εκπομπής τους, λόγω της φωνής του.

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε και αυτό σε δεύτερο πλέον βαθμό ότι η εν λόγω «σάτιρα» προσέβαλε την ανθρώπινη αξία και την προσωπικότητα του θιγόμενου στον βωμό της ανούσιας και εξευτελιστικής για την ανθρώπινη ύπαρξη τηλεοπτικής σάτιρας, και επιδίκασε το ποσό των 30.000 ευρώ λόγω χρηματικής ικανοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιδικάσει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Το χρονικό της ιστορίας

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή είχε προβληθεί βίντεο με τον Απόστολο Κενανίδη, πρόεδρο της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών), η φωνή του οποίου, λόγω καρκίνου, δεν ήταν βαριά, όπως θέλει το στερεότυπο για τους επαγγελματίες του χώρου.

Μιλώντας στην εκπομπή Σούπερ Κατερίνα του Alpha, ο δικηγόρος του κ. Κενανίδη, Κώστας Παπαδάκης σημείωσε πως, παρότι στόχος του ενάγοντος ήταν η ηθική δικαίωση, στα σχεδόν οκτώ χρόνια που πέρασαν έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει μια απολογία εκ μέρους των συντελεστών της τηλεοπτικής εκπομπής.

«Στα σχεδόν οκτώ χρόνια που έχουν περάσει, τη λέξη συγγνώμη δεν την ακούσαμε, παρά το γεγονός πως αυτό ήταν που επιδιώξαμε από την αρχή κι όχι τα χρήματα. Έχουμε στείλει τέσσερα εξώδικα, μας παρέπεμψαν στο Εθνικό Ραδιοτηλεπτικό Συμβούλιο, αυτό δυστυχώς κάλυψε την εκπομπή διατυπώνοντας την άποψη πως πρόκειται για “σάτιρα που γίνεται σε ανεκτά όρια” κι έτσι φτάσαμε στην αγωγή» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

«Ακόμα και παρά τη δικαστική τους αποδοκιμασία, μακάρι το δεδικασμένο της παραπάνω απόφασης να οδηγήσει τόσο τα δικαστήρια σε ανάλογες οριοθετήσεις ανάμεσα στη σάτιρα και το χλευασμό, αλλά κυρίως να λειτουργήσει προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων προσβλητικών εκπομπών με θυσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο βωμό της τηλεθέασης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου για την υπόθεση.