H μετάβαση από την εποχή των χαμηλών επιτοκίων σε μία νέα περίοδο υψηλότερου κόστους χρήματος γίνεται ταχύτερα και πιο έντονα απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες, με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός το 2023.

Ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να μειώσουν τη ζήτηση στην οικονομία και να ανακόψουν έτσι τις αυξήσεις των τιμών, με παράπλευρη συνέπεια την επιβράδυνση των οικονομιών ή ακόμη και την ύφεση. Και αυτό γιατί η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά τόσο την κατανάλωση, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών, όσο και τις επενδύσεις μέσω της αύξησης του κόστους των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Η αύξηση των επιτοκίων προστίθεται έτσι στις περιοριστικές δυνάμεις που ασκούνται ήδη στην ανάπτυξη λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν αυξήσεις στις δόσεις των δανείων

Για τα θέματα των δανείων, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», η Άννα Κορσάνου, δικηγόρος – διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια.

Όπως ανέφερε η κ. Κορσάνου: «Iδιαίτερα οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πληρώσει το δάνειό τους πληρώνουν πληρώνουν και τελικά χρωστούν και παραπάνω. Μου λένε οφειλέτες ότι αν αυτά τα χρήματα που έχω δώσει στα δάνεια τα είχα στην άκρη και έκανα αποταμίευση, τώρα θα είχα αγοράσει άλλο ένα σπίτι. Επομένως, η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί, οδηγεί στην αύξηση της μηνιαίας δόσης του δανείου. Όταν έχεις δάνειο είσαι “σιδηροδέσμιος” του πιστωτή, σε κάνει ότι θέλει σου διαμορφώνει τη δόση, όπως θέλει.

Εξαρτάσαι και από τις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες που μπορεί να αλλάζουν στη διάρκεια των χρόνων και έχουν φτάσει σε σημείο οφειλέτες να κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από αυτό τον ζυγό και να μην είναι πλέον έρμαια του κάθε δανείου που μπορεί να αλλάξει η δόση του που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, οι προϋποθέσεις, το τι πρέπει να πληρώσει το τι υποχρεώσεις έχει και δεν τις είχε καταλάβει, ο πιο πολύς κόσμος όταν είχε υπογράψει για να αναλάβει το δάνειο.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και έπαιρναν δάνεια, έτσι και λέγανε έχει ο Θεός, ας πάρω εγώ τα λεφτά και βλέπουμε αλλά και για συνεπείς δανειολήπτες που πληρώνουν κανονικά τη δόση τους και αυτοί τώρα θα δουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό τους το μηνιαίο για να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου».

Τι γίνεται με την ελληνική οικονομία

Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα φανεί περισσότερο το επόμενο έτος, με πολλές διεθνείς τράπεζες και οικονομολόγους να προεξοφλούν ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση καθώς θα επηρεασθεί πολύ έντονα από την ενεργειακή κρίση και κυρίως την έλλειψη του φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ύφεση δεν θα αφορά όλες τις οικονομίες της περιοχής, αλλά κυρίως τις μεγάλες οικονομίες, όπως τη γερμανική, οι βιομηχανίες των οποίων είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το φυσικό αέριο. Οπωσδήποτε, η ύφεση των μεγάλων οικονομιών θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάκαμψης και των άλλων οικονομιών που έχουν δικούς τους μοχλούς ανάπτυξης.

Για την Ελλάδα, o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ρυθμό ανάπτυξης 5,3% για εφέτος και 1,8% για το 2023, θεωρώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα εξασθενίσει την κατανάλωση και η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.

Ο Moody’s σημειώνει, πάντως, ότι οι προοπτικές για την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι καλές, τόσο λόγω των μεγάλων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ