Σημαντική αύξηση 61,8% σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόκειται για μια επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης και καταδεικνύει την ανάκαμψη που σημείωσαν ο κλάδος «Airbnb» και συνολικά ο τουρισμός φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου οι κρατήσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά 61,8%, πίσω μόνο από τη Νορβηγία (71,2%) και την Ουγγαρία (65,8%).

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία, η ελληνική αγορά ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2019. Ειδικότερα, οι κρατήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 24,1% έναντι του καλοκαιριού του 2019, υστερώντας μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η αύξηση ήταν της τάξεως του 24,8%. Στο πλαίσιο αυτό, τα φετινά έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεπεράσουν εκείνα του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 0,2%. Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30,1% σε σχέση με πέρυσι αλλά και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019, λόγω του ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες φέτος, ενώ άνοδο κατά 4,3% σημείωσε και η μέση πληρότητα, καθώς ανήλθε σε 76,5%. Στην ελληνική αγορά, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 2% τον φετινό Αύγουστο, αλλά συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική βελτίωση της ζήτησης παρατηρείται για το κέντρο της Αθήνας.

Με βάση την εικόνα των κρατήσεων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, προέκυπτε ότι κατά την περίοδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών του 2022 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) στην Αθήνα παρατηρείται αύξηση κατά 125% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πηγή: lifo