Με τον πιο άμεσο, περιβαλλοντικά φιλικό, μα πάνω από όλα εκπαιδευτικό τρόπο μαθαίνουν τα συνολικά 116 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού να έρχονται σε επαφή με τη φύση, τον αγροτικό τρόπο ζωής και την χλωρίδα της περιοχής.

Στην αυλή του σχολείου, υπάρχουν ένας αμπελώνας, ένας ελαιώνας, ένας λαχανόκηπος καθώς και μια πληθώρα αθλητικών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου.

Η δράση αυτή, που αφορά τη δημιουργία του Αμπελώνα, ανήκει στη διοίκηση του σχολείου, η οποία σε συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση του οινοποιείου που εδρεύει στην περιοχή «Domaine Agrovision», προσφέρει τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα μυστικά του κρασιού και της αμπέλου.

«Τα πρώτα κλίματα φυτευτήκαν σε συνεργασία με την Agrovision, πριν από 5-6 χρόνια. Μετά, με την αρωγή του κυρίου Άγγελου Ζαβάνη υπεύθυνου του οινοποιείου, πριν από τρία χρόνια φυτεύτηκε και η δεύτερη σειρά αμπελιών στο σχολείο», δηλώνει ο τέως διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, κ. Γιώργος Κασκέτης, ο οποίος πρωτοστάτησε σε αυτές τις δράσεις.

Οι μικροί μαθητές, με την βοήθεια της Agrovision, αντιπροσωπία της οποίας επισκέπτεται τον αμπελώνα, αλλά και του εκπαιδευτικού του σχολείου του κ. Κάρλα Βασίλη, εντρυφούν πλήρως στις γνώσεις της οινοκαλλιέργειας και της σημασίας της.

Η ιδέα ανήκει στον κ. Κασκέτη, ο οποίος εμπνευσμένος από διάφορα σχολεία της Αυστραλίας τα οποία επισκέφθηκε ως εκπαιδευτικός, αποφάσισε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς αλλά και φορείς της περιοχής, να ιδρύσουν τον αμπελώνα, φροντίζοντας παράλληλα τον ήδη υπάρχοντα ελαιώνα.

«Εμείς ως σχολείο ξεκινήσαμε τέτοιες δράσεις. Έχουμε ελαιώνα, αμπελώνα και λαχανόκηπο. Είχαμε μία συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Ολύνθου με το οποίο έχουμε αδερφοποιηθεί, οι οποίοι είχαν μια αρκετών χρόνων τεχνογνωσία πάνω σε σπόρους και σε φυτά, μερικά εκ των οποίων μας δάνεισαν».

Το κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να πάρει λάδι για το σπίτι του

Μέσω του ελαιώνα, τα παιδιά μαθαίνουν βήμα-βήμα ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Αφού μαζέψουν τις ελιές, πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο και βγάζουν το δικό τους λάδι. Ακολούθως το κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να πάρει λάδι για το σπίτι του, ενώ παράλληλα το υπόλοιπο, το προσφέρουν στην εκκλησία και σε κοινωφελείς οργανισμούς.

«Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και είδαμε και αλλαγή και στη συμπεριφορά τους. Η παραβατικότητα και το bullying, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι μαθητές είχανε βρει αυτούς τους τρόπους να απασχολούνται και να διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους και σπάνια είχαμε φαινόμενα βίας. Συνεργάζονταν για να φροντίσουν τα φυτά τους», τονίζει ο κ. Κασκέτης.

Βιβλιοθήκη με αρχεία από τον 19ο αιώνα

Το πρότυπο αυτό σχολείο με τα γηπεδάκια, τους κήπους και τα θεατράκια, φέτος προχώρησε σε μία ακόμη παροχή προς τους μαθητές του.

Τιμώντας τη μεγάλη παράδοση που έχει η περιοχή με το επάγγελμα του καραβομαραγκού, κατασκευάστηκε χάρη στη μεγάλη προσφορά της οικογένειας Παντελιάδη, μια βιβλιοθήκη πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονα μέσα, σε σχήμα καραβιού.

«Υπάρχουν έγγραφα από τον 19ο αιώνα που έστελνε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου γρόσια για να πληρωθεί ο δάσκαλος επί Τουρκοκρατίας. Κάναμε διάφορες δράσεις. Ανοίξαμε το αρχείο, είδαμε τι επαγγέλματα έκανε ο κόσμος ανά περιόδους της ιστορίας, στατιστικά στοιχεία για την περιοχή κλπ. Ιστορικές γνώσεις τις οποίες προσπαθήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές», σημειώνει ο κ. Κασκέτης.

Πηγή Φωτογραφιών: Facebook