Έχετε ιδέα τι αγοράζαμε το 1999 με 1.000 δραχμές; Το Athensmagazine.gr βρήκε αναλυτικά τη λίστα με τα ψώνια που κάναμε και σας την παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με το χωριό που απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών.

Αναλυτικά:

  • Τσιγάρα: 400 δραχμές.
  • Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
  • Καφές φραπέ: 500 δραχμές.
  • Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με… βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές (498 €)

Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:

  • Τσιγάρα: 3,70 – 4,70 ευρώ.
  • Τυρόπιτα 1,5 ευρώ.
  • Καφές φραπέ ή freddo: 3 – 4 ευρώ.
  • Σύνολο 8-9 ευρώ, δηλαδή περίπου τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ.

Ο βασικό μισθός σε δραχμές υπολογίζεται ότι είναι 163.000 δρχ (περίπου όσο και το 1999). Απλά 15 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε. Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει καν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κρυμμένες στο κέντρο της Αθήνας εκατομμύρια Δραχμές – Έγινε γνωστή η τοποθεσία τους!

Σε λάθος σημείο θα πήγαιναν όσοι σχεδίαζαν να τυπώσουν δραχμές, αφού οι ιστορικές μήτρες του αλλοτινού εθνικού νομίσματος δεν βρίσκονται ούτε στο Νομισματοκοπείο.

Εκτίθενται και δη για το ευρύ κοινό σε έναν πολύ κεντρικό χώρο της Αθήνας, στην οδό Αμερικής 3. Εκεί που λειτουργεί, εδώ και πέντε χρόνια, τοΜουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οπως γράφει η Καθημερινή στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζεται η ιστορία των τραπεζογραμματίων. Συγκεκριμένα προσφέρεται περιήγηση από τις πρώτες μορφές νομίσματος στην αρχαιότητα , έπειτα στα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα μέχρι το πλαστικό χρήμα.

Στο ισόγειο και το υπόγειο εκτίθενται πάνω από 600 νομίσματα και 250 τραπεζογραμμάτια και, βέβαια, όλα τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας, από τότε που η Τράπεζα της Ελλάδοςανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο. Μαζί τα νομίσματα από καταβολής του νέου ελληνικού κράτους.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας από το 2010 που ιδρύθηκε το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εργαζόμενοι συνήθισαν την ερώτηση: «Η τράπεζα ετοιμάζει δραχμές;». «Μα όλες οι μήτρες τους εκτίθενται εδώ», ήταν η απάντηση που πέντε χρόνια πριν θυμάμαι να επανέφερε το χαμόγελο στα χείλη των ηλικιωμένων.

Πηγή: athensmagazine