Μια εκπληκτική νεολιθική στρογγυλή κατασκευή που είναι παλαιότερη από το Stonehenge ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους της Τσεχίας. Τα ερείπια αυτής της μυστηριώδους στρογγυλής δομής έχουν χρονολογηθεί σε περίπου 7.000 χρόνια πριν, ενώ ο σκοπός της εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος από τους ειδικούς.

Η κατασκευή πιστεύεται ότι είναι «η παλαιότερη απόδειξη αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη» σύμφωνα με τον Jaroslav Řídký του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 200 στρογγυλά κτίσματα σε όλη την Ευρώπη, 35 από αυτά στην Τσεχία.

Αυτή η τελευταία νεολιθική στρογγυλή κατασκευή, που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την Πράγα, έχει μια ασυνήθιστη κάτοψη με τρεις ξεχωριστές εισόδους. Μέρος της δομής αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1980, αλλά τώρα σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ολόκληρη η δομή έχει αποκαλυφθεί.

Η νεολιθική στρογγυλή κατασκευή της Πράγας πιθανότατα κατασκευάστηκε μεταξύ 4900 και 4600 π.Χ. Για σύγκριση, το Stonehenge κατασκευάστηκε το 3100 π.Χ. και οι πυραμίδες της Γκίζας γύρω στο 2600 π.Χ. Αυτό υποδηλώνει ότι η νεολιθική δομή του στρογγυλού σχήματος της Πράγας χτίστηκε από τον πολιτισμό της Strok Pottery, που φημίζεται για τα αγροτικά χωριά τους στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτός ο πολιτισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του μεταξύ 4900 και 4400 π.Χ.

Η στρογγυλή δομή της Πράγας διατηρείται άψογα. Και οι γούρνες με αυλές στις οποίες είχε αρχικά ενσωματωθεί η κεντρική ξύλινη κατασκευή είναι όλες άθικτες, ανέφερε το Radio Prague International. Ο σκοπός αυτής της τεράστιας κατασκευής, η οποία έχει διάμετρο 55 μέτρα, περίπου όσο ο Πύργος της Πίζας, είναι ακόμη άγνωστος. Στις ανασκαφές βρέθηκαν επίσης πολυάριθμα θραύσματα κεραμικής, οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, τα οποία εντοπίστηκαν στο γέμισμα της τάφρου.

Ο Miroslav Kraus, ο διευθυντής αυτής της έρευνας δήλωσε πως «μια θεωρία είναι ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως οικονομικό κέντρο, κέντρο εμπορίου. Θα μπορούσε επίσης να ήταν κέντρο κάποιας θρησκευτικής λατρείας, όπου τελούνταν τελετές μετάβασης ή τελετουργίες που συνδέονταν με την εποχή του χρόνου. Η κατασκευή ανεγέρθηκε κατά τη Λίθινη Εποχή, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη το σίδηρο. Τα μόνα εργαλεία που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ήταν από πέτρα και οστά ζώων».

Γενική Δομή και Λειτουργία

Καθώς η φωτογράφιση με drone συνεχίζεται, έρχονται στο φως εικόνες από ψηλά, στις οποίες διακρίνεται ένα στρογγυλό σχήμα που αποτελείται από μία ή περισσότερες φαρδιές κυκλικές τάφρους. Το στρογγυλό εσωτερικό ήταν επενδεδυμένο με ξύλινους στύλους και λάσπη.

Η πρώτη παρόμοια ευρωπαϊκή κυκλική κατασκευή, που φέρει την ονομασία Goseck Circle, ανακαλύφθηκε στη Γερμανία το 1991. Είχε διάμετρο 75 μέτρα και διέθετε ένα διπλό ξύλινο περίβλημα με τρεις εισόδους. Οι είσοδοι πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, λειτουργώντας ίσως ως παρατηρητήριο ή ημερολόγιο.

Οι στρογγυλές πλάκες κατασκευάστηκαν για μεγάλες συγκεντρώσεις που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, τις κοινοτικές εκδηλώσεις και τις τελετουργίες θανάτου. Θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως στρατιωτικά φυλάκια για τη φύλαξη ενός κοντινού οικισμού. Σαφώς, αυτές οι αρχαίες κατασκευές είχαν κοινωνικο-τελετουργική λειτουργία.

«Θα ήταν υπέροχο να ανακαλύψουμε κάτι που θα έδειχνε την πραγματική λειτουργία του κτιρίου. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο, δεδομένου ότι κανένας από τους προηγουμένως ερευνηθέντες κύκλους δεν είχε αποκαλύψει τέτοιες πληροφορίες. Θα ήταν επίσης υπέροχο να βρεθεί κάτι που να υποδηλώνει την πραγματική του ηλικία. Μέχρι στιγμής, η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί από στρογγυλά στρόγγυλα έχει τοποθετήσει την ηλικία τους κάπου μεταξύ 4900 ετών έως 4600 π.Χ. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Kraus.