Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις 6:30 μ.μ στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα (Ερμού 134, Θησείο) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χιούτη με τίτλο: «Βασίλειος Αθανασίου. Βιογραφία ενός χαλκιδικιώτη αγωνιστή του 1821 με επαναστατική δράση σε Μολδοβλαχία, Ρούμελη και Κρήτη».

Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Παγχαλκιδικιώτικος Σύλλογος Αθηνών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών.

Για τον Βασίλειο Αθανασίου ο Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Όρκισα εγώ και τον Βασίλη Αθανασίου. Ήταν αρχηγός της καβαλαρίας στην Κρήτη και ήρθε στο Άργος και τον στεφάνωσα. Ήταν και αυτός Μακεδόνας […]. Πολλά τίμιος άνθρωπος και γενναίος».

Παρά τη σημαντική δράση του Βασίλειου Αθανασίου στη Μολδοβλαχία, Εύβοια, Αράχωβα, Δίστομο, Αττική και παρά το γεγονός ότι τελείωσε την επαναστατική του δράση ως επικεφαλής του ιππικού των Κρητών παρέμεινε ένας αφανής αγωνιστής. Η σημαντικότερη συμβολή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ότι μέσα από ανέκδοτο πρωτογενές υλικό τεκμηριώνει την άγνωστη έως σήμερα στρατιωτική του δράση. Αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας του συγγραφέα και ενδεχομένως είναι η πληρέστερη βιογραφία Μακεδόνα αγωνιστή του 1821.

Είναι μία έκδοση του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και χρηματοδοτήθηκε από χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Μανώλης Βουρλιώτης, Ιστορικός Ερευνητής

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Χιούτης θα αναφερθεί στο ιστορικό της μακρόχρονης ερευνητικής του προσπάθειας.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Γεώργιος Σουλινάρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών Ανδρέας Κούνδουρος.

Τη βιβλιοπαρουσίαση θα προλογίσει και συντονίσει η ιστορικός κυρία Χαρίκλεια Δημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων: του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο Αριστοτέλης» και της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών.

Ζωντανή μουσική επένδυση από τον Μιχάλη Πολυχρονάκη.