Εκνευρισμός φαίνεται ότι επικρατεί στην Άγκυρα με την διεθνή «ασπίδα» στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας.

«Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Λέσβου και της Σάμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε: «Στο παρελθόν ακολουθούσε μια πολιτική ισορροπίας. Επίσης, ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης της ‘Νότιας Κύπρου’ (σ.σ.Κυπριακή Δημοκρατία) για 1 χρόνο. Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα  κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην ‘ΤΔΒΚ’.

Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Υπενθυμίζεται ότι το αφήγημα περί στρατικοποίησης επανέλαβε, εχθές, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

«Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Συνθήκη της Λωζάνης και κάνουν τέτοιες ενέργειες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: lifo