Με την ενεργειακή κρίση και τον χειμώνα να είναι πλέον προ των πυλών, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις για τη θέρμανση, με τα καυσόξυλα να έχουν φέτος την τιμητική τους.

Καθώς η κρίση εξαπλώνεται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από την Ευρώπη, πολλές όμορες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους για την εξαγωγή των καυσόξυλων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ολοένα και αυξανόμενες εσωτερικές τους ανάγκες.

Ενδεικτικό της αυξημένης τιμής στα καυσόξυλα, είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Τσιουλάκη, έμπορο καυσόξυλων που δραστηριοποιείται τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, η τιμή πώλησης στον τελικό καταναλωτή έχει αυξηθεί ακόμα και 43% με 84% σε σχέση με πέρυσι.

«Αυτή τη στιγμή, το κυβικό κοστίζει 100 με 110 ευρώ. Σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι που ήταν 60 με 70 ευρώ το κυβικό», σημειώνει ο κ. Τσιουλάκης.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση, έχει οδηγήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην προετοιμασία εφαρμογής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ, όπως είχε επιβληθεί σε τρόφιμα, καύσιμα και μία σειρά από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο που αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλετ, δεν θα μπορούν να πωλούν με υψηλότερο – συγκριτικά με τον μήνα αναφοράς που θα οριστεί- περιθώριο κέρδους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν με ποιο περιθώριο κέρδους πωλούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο που θα οριστεί και θα εξετάζουν εάν τώρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πωλούν με υψηλότερο.

 

Στη  βουλή η τροπολογία για το πλαφόν

Στο μεταξύ, τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το περιθώριο μικτού κέρδους σε καυσόξυλα, πέλετ και άλλα στέρεα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους προ της 1ης Νοεμβρίου 2021.

Ακόμη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση χώρων στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δυο ημερών προθεσμίας δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

α) καυσόξυλα παντός είδους,
β) πέλλετ
γ) μπρικέτες,
δ) προσάναμμα
ε) δαδί

Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ανώτατο όριο κέρδους, με βάση τα καταγεγραμμένα επίπεδα της 31/12/2021, και στους προμηθευτές ή εμπόρους λιανικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για τους παραβάτες θα ισχύσουν δρακόντειες κυρώσεις και πρόστιμα τα οποία θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Αντιδράσεις από την αγορά

«Για να μπει το πλαφόν θα πρέπει να μπει στο δασικό σύνδεσμο από όπου έρχονται τα ξύλα. Όταν για παράδειγμα τα ξύλα τα αγοράζει από δημοπρασία ο έμπορος 80 ευρώ το κυβικό, μετά πως θα τα μεταπουλήσει; Τι πλαφόν μπορεί να οριστεί;

Την δημοπρασία την ορίζει το δασαρχείο που είναι δημόσιο. Το δημόσιο άρα δίνει τα ξύλα στους συνεταιρισμούς. Από εκεί ξεκινάει να διαμορφώνεται η τελική τιμή. Δεν είναι το θέμα τι θα κάνουμε εμείς στο εμπόριο. Πρέπει άρα να τεθεί το πλαφόν από εκεί που το αγοράζουμε εμείς.

Εμείς το να παίρνουμε τα ξύλα 90 και να τα πουλάμε 100 με 110 ουσιαστικά δεν βγάζουμε κέρδος, απλώς κρατούμε το πελατολόγιο για του χρόνου», εξηγεί ο κ. Τσιουλάκης.

Ακόμα, όσον αφορά τη ζήτηση, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι αυτή πρόκειται να φανεί σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς οι μήνες Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι μήνες που υπάρχει ήδη αυξημένη δραστηριότητα πώλησης καυσόξυλων και πέλετ.