Οι κάτοικοι στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη τίμησαν και φέτος την προστάτιδα, Παναγία Γοργοεπήκοο, που γιορτάζεται στο χωριό με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε 1η Κυριακή του Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου “Σήμερα Κυριακή, 2α Ὀκτωβρίου τ.ἔ., Κυριακή Β΄ Λουκᾶ (Λουκ. στ΄ 31-36), ἡ μεγαλώνυμος κωμόπολη τοῦ Παλαιοχωρίου τίμησε σεμνομεγαλόπρεπα τήν Προστάτιδά της, τή Θεοτόκο τή Γοργοϋπήκοο, τῆς ὁποίας περίπυστη φορητή εἰκόνα θησαυρίζεται στόν Ἱερό Ναό τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν, τόν ὁποῖον τόσο φροντισμένο προσφέρει γιά τή λατρεία τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ ὁ Προϊστάμενός του Παν. Ἀρχιμ. π. Ἰγνάτιος Ριγανᾶς, ὁ καί Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, μαζί μέ τόν ἐκεῖ ἐφημερεύοντα Παν. Ἀρχιμ. π. Σπυρίδωνα Τόψη, πού εἶναι καί πνευματικό του τέκνο. Τῆς πανηγυρικῆς Θείας Λειτουργίας προέστη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος ἀπό τούς ἀνωτέρω Κληρικούς καί τούς Διακόνους π. Ἀθανάσιο Σφουγγάρο- καί πάλι πνευματικό τέκνο τοῦ π. Ἰγνατίου, καί τόν π. Νικόλαο Τσεπίση“.

Βιογραφία

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά. Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα. Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.