Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθηκαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα. Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Χαλκιδική: “Προορισμός” για αδέσποτα και η προσπάθεια των δήμων

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη Χαλκιδική ήταν και παραμένει ένα δύσκολο κομμάτι για τους δήμους που καθημερινά γίνονται αποδέκτες είτε καταγγελιών και κακοποίηση, είτε για επιθέσεις αγέλης σκύλων σε ανθρώπους. Με το νέο νόμο του Υπουργείου και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες να δημιουργηθούν καταφύγια όπως προβλέπεται, και να ενισχυθούν οι δράσεις των νόμιμων σωματείων.

Ο δήμος Ν. Προποντίδας σχεδιάζει τη δημιουργία του μεγάλου καταφυγίου σε διαθέσιμη έκταση που υπάρχει, ενώ στον Πολύγυρο χαρακτηριστική είναι η δράση του Σωματείου “Κιβωτός” που καθημερινά βοηθά. Η ατομική πρωτοβουλία είναι ενισχυμένη πάντως και συχνά σώζει τις ζωές των αδέσποτων.

Αυτό που τονίζεται ωστόσο είναι το μεγάλο πρόβλημα των “εισαγόμενων” αδέσποτων, δηλαδή τα ζωάκια που κρατούν συντροφιά μικρά παιδιά κατά τις διακοπές τους και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους, μη μπορώντας να τα συντηρήσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους, τα παρατάνε σε εκτάσεις των δήμων.

 

“Ανθρωπιά και Πολιτισμός” 

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ο αρμόδιος υπουργός για τα ζώα συντροφιάς, αναφερόμενος στον ν. 4830/2021, κάνει λόγο για «το βασικό εργαλείο για να επιτύχουμε έναν διττό στόχο: πρώτον, να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζώων, και δεύτερον, να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «’Αργος» έχει «προικιστεί» με 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, τα 5 εκατ. ευρώ για τη στείρωση των αδέσποτων και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού).

Οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων είναι από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.