Μαζί με την ανάκαμψη του τουρισμού διεθνώς επιστρέφει και ανησυχία πολλών ταξιδιωτών για κρυφές κάμερες σε δωμάτια ξενοδοχείων και ακίνητα που ενοικιάζονται ηλεκτρονικά, μέσα από πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Σε μία έρευνα προ πανδημίας στις ΗΠΑ, το 60% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι φοβάται για spy cams, και το 11% των ενοικιαστών είχε δηλώσει πως είχε ανακαλύψει κάποια κρυφή κάμερα κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα IPX1031.

Οι κρυφές κάμερες δεν αποτελούν νέο πρόβλημα. Στη Νότια Κορέα, περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις παράνομης μαγνητοσκόπησης με κρυφές κάμερες είχαν αναφερθεί στην αστυνομία μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των αναφορών για κρυφές κάμερες έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της εύκολης αγοράς, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ικανότητα των τουριστών να τις εντοπίζουν, δήλωσε ο Kenneth Bombace, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών Global Threat Solutions. Οι ειδικοί προτείνουν απλές μεθόδους για τον εντοπισμό κρυφών κατασκοπευτικών καμερών σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα ακίνητα:

1. Κάντε έναν έλεγχο στο δωμάτιο

Όταν ψάχνετε για κρυφές κάμερες, ξεκινήστε με σημεία όπως τα μπάνια και τα υπνοδωμάτια, δήλωσε ο Bombace. Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα καταλύματά τους μέσω της Airbnb επιτρέπεται να έχουν κάμερες στα σπίτια τους, αλλά οφείλουν να ενημερώνουν τους επισκέπτες και οι κάμερες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ιδιωτικούς χώρους, εξηγεί.

Σχεδόν όλες οι κρυφές κάμερες είναι κρυμμένες σε οικιακές συσκευές, όπως φώτα, θερμοστάτες και συνδεδεμένα ραδιόφωνα – ρολόγια, λέει ο Bombace. «Κοιτάξτε γύρω σας και αν δείτε κάτι ασυνήθιστο, εξετάστε το πιο προσεκτικά». Οι περισσότερες κατασκοπευτικές κάμερες είναι συνδεδεμένες σε μια ηλεκτρική πηγή ή μια ηλεκτρονική συσκευή.

Ο Bombace λέει πως όταν ο ίδιος υποπτεύεται την ύπαρξη καμερών, το πρώτο πράγμα που κάνει σε μια κρεβατοκάμαρα είναι να αποσυνδέσει τα ηχεία και τα ρολόγια και να τα βάλει σε ένα συρτάρι. Ο Michael O’Rourke, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts, κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ακόμη και οι καλά κρυμμένες κάμερες θα έχουν μια μικρή ποσότητα ανακλαστικού γυαλιού από το φακό, δήλωσε ο Bombace. «Αν χρησιμοποιήσετε φακούς και τους ρίξετε σε κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύβει την κάμερα, θα παρατηρήσετε μια αντανάκλαση από εκεί, η οποία είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάμερα», εξηγεί.

Three easy ways to find hidden cameras in hotels and rental homesFacebook Twitter
Ο O’Rourke λέει ότι απαιτείται προσοχή για τον εντοπισμό των κρυφών καμερών. «Πολλοί θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν ερασιτεχνικά φακούς, που ίσως έχει αποτέλεσμα (…) Ωστόσο, αν δεν έχετε μια καλή μέθοδο αναζήτησης – αν προσπερνάτε πολύ γρήγορα, αν είστε ανυπόμονοι – μπορεί να ξεφύγουν αρκετά πράγματα από την προσοχή σας».

2. Ελέγξτε το δίκτυο Wi-Fi

Μια κρυφή κάμερα συνήθως είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi προκειμένου να μπορεί να στέλνει ασύρματα την εικόνα, λέει ο Bombace. Οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi, μπορούν να εντοπίσουν τις συσκευές στο δίκτυο που είναι κάμερες. Αυτοί που κρύβουν κάμερες μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για τη μετάδοση ζωντανών βίντεο, αλλά οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν σε μια κατοικία, εξηγεί.

Ο Kody Kinzie, ερευνητής ασφάλειας στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων και ανάλυσης Varonis, προειδοποιεί ότι ένας σαρωτής δικτύου μπορεί να μην ανιχνεύσει τα πάντα. «Το άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συσκευές που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου». Έτσι μπορούν να εντοπιστούν συσκευές που εκπέμπουν κάποιο όνομα δικτύου Bluetooth και Wi-Fi.

3. Αν φοβάστε τόσο πολύ, αγοράστε έναν ανιχνευτή κατασκοπευτικής κάμερας

Αν όλα τα άλλα δεν σας φαίνονται αρκετά, οι ανιχνευτές κατασκοπευτικών καμερών μπορούν να εντοπίσουν ραδιοσυχνότητες που συνδέονται με κρυφές κάμερες. Μπορείτε εύκολα να τους αγοράσετε διαδικτυακά από πλατφόρμες όπως το Amazon ή το AliExpress. Αλλά ο O’Rourke σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν η κρυφή κάμερα μεταδίδει δεδομένα.

«Πολλές από αυτές έχουν πλέον κάρτες SD που απλώς αποθηκεύουν δεδομένα που θα ανακτηθούν αφού κάποιος φύγει. Και έτσι αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν».

Ο Bombace προσθέτει ότι ενώ είναι δυνατόν να αγοράσετε έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων, οι φθηνότεροι μάλλον δεν είναι τόσο καλοί. «Όπως με οτιδήποτε άλλο, παίρνεις αυτό που πληρώνεις – αν κοστίζει 30 δολάρια, μάλλον δεν είναι τόσο καλό», δήλωσε ο Bombace. «Τα καλύτερα μηχανήματα κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ή ακόμη και πάνω από 1.000».
Τι να κάνετε αν βρείτε μια κρυμμένη κάμερα

Αφού εντοπίσετε μια κάμερα, αποσυνδέστε την αμέσως χωρίς να την καταστρέψετε, επειδή το λογισμικό της κάμερας μπορεί να περιέχει πληροφορίες αναγνώρισης, όπως τα στοιχεία σύνδεσης και το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο ήταν συνδεδεμένη, δήλωσε ο Kinzie.

Ο O’Rourke λέει ότι οι κρυφές κάμερες που βρίσκονται σε δωμάτια ξενοδοχείων πρέπει να αναφέρονται στη ρεσεψιόν. Συστήνει στη συνέχεια να μετακινηθείτε σε άλλο ξενοδοχείο αντί να ζητήσετε άλλο δωμάτιο. «Αν βρείτε μια κάμερα σε ένα δωμάτιο, μην εμπιστευτείτε κανένα άλλο σε ολόκληρο το ξενοδοχείο» είπε.

Ο Bombace προτρέπει τους τουρίστες να αναφέρουν τις κρυμμένες κάμερες και στην τοπική αστυνομία, σε περίπτωση που ακολουθήσουν ποινικές διώξεις. «Θα μπορούσατε επίσης να το αναφέρετε στην Airbnb, ώστε να αποτρέψουν αυτό τον ιδιοκτήτη από το να το ξανακάνει», είπε.

Ο Bombace επιμένει πως δεν πρέπει να επικρατήσει ο φόβος και πως σε καμία περίπτωση δεν θα δίσταζε να νοικιάσει κάποιο σπίτι. «Θα έπαιρνα απλώς μέτρα κοινής λογικής για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν βρισκόμαστε στο σπίτι μας».

Πηγή: lifo.gr