Μεγάλες διαστάσεις έχει εκλάβει το ζήτημα της έλλειψης εργατών τόσο στην αγροτική όσο και στην κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, που απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.

Οι μέχρι πρότινος θέσεις εργασίας που καλύπτονταν κατά κύριο λόγο από μετανάστες προερχόμενοι από τις όμορες χώρες των Βαλκανίων, έχουν χαθεί, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω φυγής σε άλλα κυρίως βορειοδυτικά ευρωπαϊκά κράτη με καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του xalkidikipolitiki, σε σκέψεις για αναζήτηση εργατικού δυναμικού σε τρίτες χώρες, κατά κύριο λόγο από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη ως εποχιακών εργατών με τη μέθοδο σύναψης συμβάσεων συνολικής διάρκειας ενός χρόνου.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν τις κενές θέσεις εργασίας, ανέρχεται στους 40.000 με 50.000 σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ παραμένει άγνωστο το πως θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένοι εργάτες ανά την επικράτεια.

Μάλιστα, πολλοί αγρότες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν από τη συγκομιδή της ελιάς, κάνοντας λόγω για μέχρι πρότινος ολιγωρία των αρχών στο κάλεσμά τους για απλοποίηση των διαδικασιών πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζόμενων.

Η πρόταση πραγματοποιείται μέσω της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία ζητάει από τους κατά τόπους συνεταιρισμούς να αποστείλουν των αριθμό των εργατών τους οποίους χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες.

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό δόθηκε κάλεσμα στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του νομού Χαλκιδικής στο κτήριο της Περιφερειακή Ενότητας όπου θα κληθούν σήμερα να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.