Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μετά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς της και τη λύση που δόθηκε αναφορικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονταν εν’ όψη της καταληκτικής ημερομηνίας της υποβολής αίτησης για πρόσκληση από τους εργοδότες του πρωτογενή τομέα για την απασχόληση μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για εποχική εργασία, που έληγε την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Κατόπιν επιστολής της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κο Παναγιώτη Μηταράκη (αριθμ. Πρωτ. 2797/22.09.2022) με θέμα «Παράταση της ημερομηνίας εισόδου των μετακλητών εργατών γης για εποχιακή εργασία» όπου επισημαίνονταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για την συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς στον νομό μας από την έλλειψη εργατικών χεριών , εκδόθηκε από το σχετικό Υπουργείο εγκύκλιος (αριθμ. Πρωτ. 583083/04.10.2022) με αποδέκτες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας – Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης.
Συγκεκριμένα με την επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με θέμα “Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία – Παράταση της κατά παρέκκλιση του άρθρου 16ου του ν.4783/2021 (Α΄38)” – όπου ρυθμιζόταν η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των εργοδοτών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να απασχοληθούν προσωρινά στον τομέα της αγροτικής οικονομίας πολίτες τρίτων χωρών- , παρατείνεται η σχετική ημερομηνία, ενόψει νομοθετικής πρωτοβουλίας, έως την 31η Μαρτίου 2023.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (e – Υπηρεσίες) θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους εργοδότες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ηλεκτρονική παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων.