Τουρκικά μη επανδρωμένα drone που δεν είναι οπλισμένα, καθώς και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μάχης βρίσκονται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να την προστατεύσουν απ’ όλες τις πλευρές, δήλωσε την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, ο Ερντογάν δήλωσε πως τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί επίσης να σταλούν στην περιοχή.

«Επειδή είναι ανάγκη να ασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο απ’ όλες τις πλευρές, απ’ όλες τις απόψεις.

Είτε δημιουργηθεί βάση είτε όχι, τα αεριωθούμενά μας θα είναι στη Βόρεια Κύπρο αμέσως μόλις απογειωθούν από την ηπειρωτική χώρα μας», πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπήρξε συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα, μίλησε (…) Εγώ, ένας από τους κύριους ομιλητές, απηύθυνα την ομιλία μου εκεί. Και πήγα στο τραπέζι μου. Δεν ξέρω από ποιον και πώς πήρε την άδεια. Βγήκε εκεί και προσπάθησε να μου απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Ήμουν ικανοποιημένος ακούγοντας μόνο μερικές λέξεις που είπε εκεί. Και κανείς δεν τον χειροκρότησε πραγματικά», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Ερωτηθείς αν το Eurofighter συζητήθηκε ως εναλλακτική εάν δεν δοθούν στην Τουρκία F-16, απάντησε: «Εγώ τώρα δεν ανέφερα τέτοια εναλλακτική. Τι είπα; Είπα “υπάρχουν εναλλακτικές στον κόσμο”. Σχετικά με αυτό το θέμα, λοιπόν, όπως αγοράσαμε τους S-400 όταν δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας για Patriot, υπάρχουν και τώρα πολλές χώρες στον κόσμο που θα καλύψουν τις ανάγκες μας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καλύψουν τις ανάγκες μας για τα F-16».

Μητσοτάκης: «Σηκώθηκα και είπα στον Ερντογάν “ό,τι έχω να σου πω, το λέω κατά πρόσωπο”»

Σε ένα «πηγαδάκι» που είχε στηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός τι είπε στον Τούρκο πρόεδρο στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Επιτροπής στην Πράγα.

Σε βίντεο που κατέγραψε Γερμανός δημοσιογράφος του Channel 4 μέσα στην αίθουσα της άτυπης Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων: «Σηκώθηκα πάνω και του είπα “ό,τι έχω να σου πω, στο λέω κατά πρόσωπο”», ακούγεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές: «Αιφνιδιασμένος» ο Ερντογάν στην Πράγα – «Δε βρήκε ευήκοα ώτα»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Πηγή: lifo.gr