Σε συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο του οινοτουρισμού, της γαστρονομίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών, προχώρησαν στην πόλη Riquewihr της Γαλλίας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Στέλιος Βαλιάνος και ο Γάλλος ομόλογός του Daniel Klack.

Η συμφωνία προβλέπει σειρά τουριστικών συνεργειών μεταξύ των δύο περιοχών και συμπληρώνει το σχεδιασμό του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προσεγγίζει επί μέρους γαλλικές τουριστικές αγορές, με άξονες συνεργασίας την οινο-γαστρονομία και τα ιστορικο πολιτιστικά αφηγήματα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των χαρακτηριστικών των δύο περιοχών, ο Δήμαρχος του Riquewihr αναγνώρισε την αναγκαιότητα σύναψης μιας σταθερής, μακροπρόσθεσμης και πολυεπίπεδης συνεργασίας, η οποία θα έχει αθροιστικά ωφέλιμο αποτέλεσμα στις δύο τουριστικές οικονομίες.

Η ελληνική αποστολή παρουσίασε τον Δήμο Αριστοτέλη ως προορισμό σε Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ειδικεύονται στον οινικό και θεματικό τουρισμό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο Nootoos της προτεσταντικής εκκλησίας Saint- Pierre-Le-Vieux του Στρασβούργου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αλσατικών τουριστικών φορέων, στελεχών εταιριών και επιχειρήσεων, αλλά και λοιπών τουριστικών παραγόντων. Την εκδήλωση τίμησαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εκκλησίας στο Στρασβούργο, π. Χρήστος Φιλιώτης και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό, αναφερόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Αριστοτέλη και της Ανατολικής Χαλκιδικής, όπως τα έχει και η ίδια καταγράψει μέσα από τις προσωπικές της εμπειρίες και τη γνώση της για την περιοχή.

Ιδιαίτερα σχόλια απέσπασε η μοναδικότητα του αθωνικού οινικού προϊόντος, όπως αυτό καταγράφεται στην ηλεκτρονική μπροσούρα του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο Wine: Life is a celebration.

Η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη πραγματοποίησε και εκπαιδευτική περιήγηση, ακολουθώντας τους περίφημους αλσατικούς «δρόμους του κρασιού», παρατηρώντας επιτυχημένες πρακτικές και εναλλακτικά τουριστικά μοντέλα, που -όπως αυτό της Αλσατίας- προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, σε μια οινική διαδρομή που αποτελεί ένα ιδιότυπο οδοιπορικό στην παράδοση, την ιστορία, την τέχνη και τη φυσική ομορφιά.

Αντίστοιχα γαλλική αποστολή, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ανατολική
Χαλκιδική, στα τέλη του Απριλίου του 2023, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου
Αριστοτέλη. Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες
αυτοδιοικητικοί, τουριστικοί πράκτορες και Αλσατοί δημοσιογράφοι θα ακολουθήσουν τμήματα της τοπικής οινικής περιήγησης και θα ξεναγηθούν στα αθωνικά και προαθωνικά αμπελοτόπια, καταλήγοντας στην οινικά δικτυωμένη με το Δήμο Αριστοτέλη, Δράμα (που αποτελεί κύριo σταθμό της διαβαλκανικής διαδρομής με τίτλο «από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα»).

Η πρώτη ομάδα Αλσατών επισκεπτών με οινοτουριστικό ενδιαφέρον, αναμένεται να καταφθάσει στην Ανατολική Χαλκιδική την επόμενη Άνοιξη, ακολουθώντας την πρόταση διακοπών του Yalos Tours, που ειδικεύεται στην εισροή Γάλλων επισκεπτών στην Ελλάδα.

«Ο οινοτουρισμός αποτελεί ανερχόμενη οικονομική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται κυρίως εκτός μητροπολιτικών ή καθιερωμένων τουριστικών προορισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. «Ως εκ τούτου συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στο επιχειρείν, αλλά και στην ενδυνάμωση του επενδυτικού κλάδου. Δημιουργεί θέσεις εργασίας σε αγροτικές, ορεινές και τουριστικά αδύναμες περιοχές, προσθέτοντας ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους οινοπαραγωγικούς οικισμούς και αποφέροντας άμεση κερδοφορία στις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου – κυρίως το Φθινόπωρο, με αποτέλεσμα την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένος, πλήρως επανδρωμένος με το οινικό προϊόν, επαρκώς δικτυωμένος στην Ευρώπη, και επαγγελματικά ώριμος να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να εξυπηρετήσει με επιτυχία τις ανάγκες του οινοεπισκέπτη».