Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της μετατροπής της οικίας Κότσιανου σε Λαογραφικό Μουσείο και χώρο Πολιτισμού στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.

Το ιστορικό αυτό αρχοντικό που αποτελεί χαρακτηριστικό αστικό δείγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής και που δεσπόζει στο κέντρο του Πολυγύρου, αποτελεί την οικία του ευεργέτη της περιοχής Στέφανου Κότσιανου, ο οποίος γεννήθηκε στον Πολύγυρο το 1908 και απεβίωσε το 1989. Ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, ενώ το 1951 εξελέγη βουλευτής Χαλκιδικής.

Ως νομικός εξειδικευμένος στο Δίκαιο και ως αναγνωρισμένος ιστοριοδίφης, συνέγραψε πολλές νομικές εργασίες και ιστορικές μελέτες, ιδίως για τη Χαλκιδική. Η συνεισφορά του στον τόπο του θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς βοηθούσε συνεχώς συνανθρώπους του που βρισκόταν σε ανάγκη.

Σύμφωνα με τη συστατική πράξη την οποία έχει συνάψει ο Δήμος η οικία Κότσιανου, πρόκειται να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού μαζί με το πλούσιο και σημαντικό αρχείο του και όλα τα αντικείμενα και έγγραφα, που υπάρχουν σε αυτή.

«Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Είναι προς παράδοση. Πιστεύω τέλος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα μας παραδοθεί το έργο και θα περάσει η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια και το να ολοκληρωθεί το κτήριο δε σημαίνει ότι τελειώνει το έργο, διότι μέσα στη χρηματοδότηση προβλέπεται και μουσειολογική μελέτη, η οποία πρόκειται να καθορίσει το πως θα σταχυολογηθούν τα εκθέματα. Τώρα είμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο. Έχουμε δρομολογήσει την ανάθεση της μουσειολογικής μελέτης», σημειώνει στο xalkidikipolitiki, ο Χρήστος Βόρδος, Αντιδήμαρχος Πολυγύρου αρμόδιος για ζητήματα Πολιτισμού και πρόεδρος του Ιδρύματος Κότσιανου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, το οίκημα θα αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να κοσμούν εκθέματα την αυλή που σχετίζονται με τα επαγγέλματα της περιοχής, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομεία, η οινοποιία και το ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με την μελέτη η συγκεκριμένη υπαίθρια έκθεση αναμένεται να είναι μόνιμα εκτεθειμένη στην αυλή του Κοτσανέικου Αρχοντικού. Όσον αφορά τον εσωτερικό χώρο, βάσει και του συμβολαίου δωρεάς της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας προς τον Δήμο, μέρος του θα παραμείνει προς χρήση στην ΙΛΕΧ ως γραφείο. Παράλληλα, το ισόγειο θα μετατραπεί σε λαογραφικό χώρο και το πάνω μέρος, χώρος πολιτισμού.

Ανοιχτό στο κοινό το αρχείο Κότσιανου

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει και στο πλούσιο αρχειακό υλικό που κληροδότησε ο Χαλκιδικιώτης ευεργέτης.

«Το αρχείο του Κότσιανου καθολικά έχει ψηφιοποιηθεί και συν τοις άλλοις φυλάσσεται σε έναν ειδικό χώρο που έχουμε μισθώσει για αυτή την περίπτωση και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο Κότσιανου θα μεταφερθεί εκεί ως φυσικό αρχείο. Στον κάτω χώρο επίσης θα υπάρχει ψηφιακή υποδομή, δηλαδή θα αναπτυχθούν video wall καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα μπορεί και ο μελετητής να καθίσει και να μελετήσει τα αρχεία του Κότσιανου και ό,τι τον ενδιαφέρει. Το ισόγειο θα είναι ένας χώρος πολυλειτουργικός. Θα μπορεί να υποδεχθεί σχολεία και θα υπάρχει το κατάλληλο οπτικοακουστικό και διαδραστικό υλικό που θα το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το κοινό», σημειώνει ο κ. Βόρδος.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Κότσιανου

Το Ίδρυμα Κότσιανου, έχει συσταθεί με σκοπό να ενισχύει τους μαθητές οι οποίοι είναι οικονομικά ασθενείς και έχουν τάση και έφεση προς τη μάθηση, μέσω της περιουσίας που έχει κληροδοτήσει ο ευεργέτης. Το ίδρυμα αξιοποιεί του συγκεκριμένους πόρους προσφέροντας υποτροφίες σε 6 μαθητές του Πολυγύρου κάθε έτος. Τρεις του γυμνασίου και τρεις του λυκείου.