Στα ύψη έχει ανέλθει η τιμή του γάλακτος πανελλαδικά με επαγγελματίες τυροκόμους να εκφράζουν φόβους ακόμα και για το μέλλον του προϊόντος.

Μεγάλη είναι η αύξηση η οποία έχει σημειωθεί στην αγορά γάλακτος, καθώς σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς η τιμή του πρόβειου φέτος κινείται ήδη στο 1,35 ευρώ το κιλό με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για αύξηση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Η τελική τιμή δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στο 1,65 ευρώ. Ενδεικτικό είναι πως πέρυσι τον Ιανουάριο, στην αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου η τιμή κυμαινόταν από το 1,18 έως και 1,22 ευρώ το κιλό.

 

«Στο ράφι η φέτα μπορεί να φτάσει στα 14,5 ευρώ το κιλό»

«Μήπως η Ευρώπη αντέχει;» αναρωτιέται ο κ. Μιχάλης Νταμπίζας, ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας στο νομό Χαλκιδικής, ο οποίος τονίζει ότι αυτή η κολοσσιαία αύξηση στην τιμή του γάλακτος θα επηρεάσει ακόμα και τις πωλήσεις του προϊόντος στην Ευρώπη, η οποία καταναλώνει περίπου το 70% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής. Πλήγμα το οποίο αναμένεται να αποβεί μοιραίο για τους επαγγελματίες του κλάδου, που αδυνατούν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις, με πιθανό αποτέλεσμα να τις μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή.

«Ήδη έχει ανακοινωθεί μια συμφωνία ενός μεγάλου συνεταιρισμού στη Θεσσαλία με μία βιομηχανία με τιμή πρόβειου γάλακτος στο 1,60 με 1,65 ευρώ το κιλό. Δε μπορούμε να πούμε ότι όλα τα γάλατα θα αγοραστούν σε αυτή τη τιμή, ωστόσο αυτό αποτελεί έναν οδηγό, μια τάση, καθώς μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο συνεταιρισμό που παίρνει και καλύτερη τιμή», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσάτσαρος, γενικός διευθυντής της τυροκομικής εταιρείας «Βαλμάς».

Δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης, οι ιδιοκτήτες τυροκομικών μονάδων, κάνουν λόγο για εκτόξευση της τιμής του προϊόντος της φέτας στο ράφι, καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν αυξήσεις αυτού το μεγέθους. Παράλληλα, αγωνία εκφράζουν και για τις αυξήσεις στα υπόλοιπα γεωργικά έξοδα τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή, όπως είναι τα δοχεία, τα χαρτοκιβώτια και τα καύσιμα, εκτινάσσοντας το κόστος ακόμα περισσότερο.

«Η κατάσταση στην αγορά θα είναι πολύ δύσκολη. Στο ράφι η φέτα μπορεί να φτάσει στα 14,50 ευρώ το κιλό με αυτούς τους υπολογισμούς», σημειώνει και ο κ. Καλανδαρίδης, ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας στα Σήμαντρα Χαλκιδικής.

Ιδιαίτερα όμως αυξημένο είναι και το ημερήσιο κόστος συντήρησης ενός ζώου, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελου Τσιαρτσιαφλή, ανέρχεται πάνω από 1,60 ευρώ την ημέρα.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το καθορίζουν αυτό, όπως είναι οι ζωοτροφές, εάν για παράδειγμα τις παράγει ο κτηνοτρόφος ή τις αγοράζει. Ωστόσο κατά μέσο όρο φτάνουμε στο 1,65. Ουσιαστικά πιάνουμε την τιμή κόστους και περιμένουμε από ένα ζώο να παραγάγει παραπάνω από ένα κιλό την ημέρα για να βγάλουμε κέρδος», σημειώνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής, προσθέτοντας πως ενδεικτικά η τιμή του καλαμποκιού φέτος ανέρχεται στα 0,33 ευρώ εν αντιθέσει με πέρυσι που ανέρχονταν στα 0,26 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Γαλάτιστας, πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στον κλάδο των κτηνοτρόφων, αποτελεί η επιδότηση από πλευράς του ΥπΑΑΤ των ζωοτροφών καθώς και η εύρεση λύσης στο ζήτημα της έλλειψης των εργατών.